Mix är uppvuxen i Borlänge men numera en företagsbyggare, riskkapitalist och miljardär. Sommarpratar gör han i egenskap av att vara en av grundarna till det fossilfria stålverket H2 Green Steel och batterifabriken Northvolt.
Mix sommarprat är en stark kontrast till nyheten som kom i veckan om att Greta Thunberg döms för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en klimataktion i Oljehamnen i Malmö. De har två olika tillvägagångssätt för att lösa samma problem. Båda är viktiga på sitt sätt, men en gör betydligt mer skillnad.
Fabrikerna, som ligger i Boden respektive Skellefteå, förkroppsligar den gröna utvecklingen.
Northvolt grundades 2016 och gör litiumbatterier som släpper ut åttio procent mindre koldioxid än vad traditionella batterier som skapas med hjälp av kol gör. Om alla batterier skulle skapas av Northvolt skulle det vara en enorm vinst för klimatet. Särskilt eftersom att användningen av litiumbatterier lär öka eftersom de behövs i all teknisk utrustning.
Northvolt Ett, det vill säga fabriken i Skellefteå, har över två tusen anställda och är Europas första gigafabrik. Investeringen för Skellefteås arbetsmarknad kan inte överdrivas.
H2 Green Steel har funnits sedan 2020 och ska bygga en gigafabrik i Boden. Företaget är till 99 procent finansierat av privata pengar, säger Mix. H2 Green Steel vill skapa världens första koldioxidfria stål. Affärsidén är så eftertraktad på marknaden att företag som Volkswagen, Scania och Hitachi investerat miljarder – fast fabriken inte är färdigbyggd. Det kostar nämligen trettio miljarder bara att bygga fabriken. Till 2030 hoppas de ha skapat fem miljoner ton stål.
Mix sommarprat visar på nyckeln till minskade utsläpp. Anledningen till att företag som Volkswagen investerar miljarder är för att de vet att konsumenter vill ha miljövänligt och att bilar som säljs efter 2035 i EU inte får släppa ut koldioxid. Och att stålet dessutom blir billigare och bättre än idag tack vare Norrlands billiga el, och att Norrbotten har åttio procent av Europas järnmalm – ja det är ju ett stort plus i kanten.
I slutet av sommarpratet pratar Mix om sitt senaste projekt. En femtedel av alla utsläpp i Europa kommer av att 95 procent av alla europeiska hem värms upp med gas. Men genom en ny produkt ska vanliga människor kunna hyra in sig på eldrivna värmeaggregat som drivs av solceller. Konsumenten kan spara hälften av sina uppvärmningskostnader och kommer därför, hoppas Mix, konsumera tjänsten.
De vill byta ut fem miljoner pumpar över tio år. Lyckas det motsvarar det sex gånger hela Sveriges utsläpp. Tänk då om alla skulle börja med det här. Genom företag som kan göra investeringar i den här skalan kan utvecklingen ske mycket snabbare än vad politiker kan planera och stifta lagar.
Harald Mix sommarprat är som bäst när han pratar om det här, den gröna tekniska utvecklingen. Han börjar även försvara riskkapitalister, men kunde gott ha gjort det mer.
För hur ska sådana här enorma projekt, som närmast känns som science fiction, bli av utan pengar? Mix berättar att hans riskkapitalbolag Altors portfölj omsätter 200 miljarder per år. Med de pengarna har bolaget bland annat utvecklat Spotify, Klarna, Anticimex och Alfa Laval till vad de är idag. För det är vad riskkapitalbolag gör. Hittar affärsidéer och utvecklar dem. Till skillnad från pengar på börsen, där investerarna blir passiva ägare, blir riskkapital en aktiv ägare.
Och för nytänkande projekt som till exempel Spotify behövs ofta stora mängder kapital, men också kunskap och trygghet. Det ger riskkapital. Det här funkar så bra att till och med AP-fonden investerar i riskkapital, skryter Mix. Han är stolt över sina projekt, och det ska han också vara.
Trafiksektorn ansvarar för tjugo procent av jordens utsläpp av växthusgaser och bara stålindustrin står för åtta. Mix berättar att hans dröm är att minska de globala utsläppen med en procent. Det är enormt mycket. För att jämföra så är Sveriges andel av de globala utsläppen 0,2 procent.
Harald Mix kan ha årets bästa sommarprat eftersom han påminner oss om att det är företag i samarbete med investerare och forskare som löser de stora problemen. För så mycket statliga pengar och idéer finns inte att staten kan lösa alla problemen. Ingen stat eller civil olydnad hade kunnat skapa Spotify, vaccin eller koldioxidfri stål. För det behövs riskkapital.