Upp med handen den som inte redan huggit in på ett julbord eller två! Köttbullar och prinskorvar, sill och lax, vört och ost, och så gröten… Julbordet dignar av läckerheter, alla har sin favorit. En del lägger gärna till någon nyhet till traditionerna, andra kanske byter ut flera rätter – mot helt vegetariska, till exempel.
Matjätten Ica tipsar om gröna rätter som ”fräscha alternativ” till det köttstinna julbordet. Nu i tider av klimatfokus (det avslutade Paristoppmötet och pågående Musikhjälpen) påtalas ofta att vår köttkonsumtion måste minska, både för klimatets och för hälsans skull. På de flesta julbord spelar alltjämt köttet (grisen) huvudrollen och långt ifrån alla byter gladeligen ut skinkan och revbensspjällen mot kålsallad och rotfruktsgratäng… Frågan är – måste vi det?
Nej, enligt Peter Borring, ordförande LRF Östergötland och förgrundsfigur för uppropet #borringiburen på sociala medier. Det har startats av bönder som vill ha en mer nyanserad klimatdebatt i Musikhjälpen. Borring säger att han inte ”sticker under stol med att maten ger en negativ klimatpåverkan”. Samtidigt binder även mat- och skogsproduktion koldioxid. Dessutom, tillägger han, av livsmedelskonsumtionens två ton koldioxid står köttet för 0,7 – och godiset för 0,5!
Hoppsan! De där Aladdinaskarna ser kanske inte lika lockande ut längre? Och att godis inte är särskilt hälsosamt, tvistar inte många om. Men kött?
Per-Anders Jande, styrelseledamot i Svensk mat- och miljöinformation, är en av dem som förespråkar köttskatt – ur såväl miljö- som hälsosynpunkt. ”En köttskatt har bara fördelar”, skriver Jande (DN Åsikt 2/11).
Han får mothugg av hälsodebattören Jonas Colting som menar att kött tvärtom är bra för hälsan. ”Förslaget om köttskatt är inte bara dumt och missriktat utan bygger dessutom på bristfällig logik och rena felaktigheter”, skriver Colting (DN Åsikt 6/11) och menar att icke processat kött är rena hälsokosten: ”Uppmana svensken att äta mer kött och ägg och mindre vetemjöl, godis och halvfabrikat”.
Skatt är ett trubbigt instrument vars styrförmåga bör ifrågasättas. Folk röker ju och dricker, trots att det är högt beskattat och konstaterat hälsovådligt. De flesta julbord innehåller trots allt mycket av det mesta; från kött till godis och allt (o)nyttigt däremellan. Låt det så få vara! De flesta av oss vill inte ha det på annat sätt. Lika säkert som amen på julottan kommer nya kostråd efter nyår. Till dess, låt julefriden sänkas över allas våra julbord, köttiga som gröna.