Kriget i Ukraina och det stundande svenska Natomedlemskapet har överskuggat det mesta i nyhetsrapporteringen de gångna veckorna. Men medan medborgarnas blickar varit riktade mot Ryssland har gängvåldet fortsatt i oförminskad styrka innanför Sveriges gränser. Vi ska inte förringa hotet utifrån, men vi får inte heller ignorera hotet inifrån.
Under mars månad skedde 37 bekräftade skjutningar i Sverige, enligt polisens statistik. Det är den högsta siffran sedan mätningarna började för fem år sedan. Och skjutningarna är dödliga. Hittills i år har 18 personer fått sätta livet till i dessa gängkonflikter. Ännu ett dystert rekord.
Skjutningarna hänger ihop med uppgörelser mellan olika kriminella gäng där våldsspiraler avlöser varandra. Någon blir skjuten, en annan ska hämnas, och så rullar det på. Hederliga medborgare hamnar emellan och tvingas leva i otrygghet, eller till och med falla offer för våldet.
En majoritet av årets skjutningar – 11 stycken – skedde i region Öst. I synnerhet Linköping har varit hårt drabbat av skjutvapenvåldet. Enligt en sammanställning som SVT har gjort (16/2) skedde 14 skjutningar i Linköping förra året. Av dessa hade fem dödlig utgång.
Ett område som utmärker sig är Skäggetorp, som hade två dödsskjutningar under 2021. Skäggetorp räknas som ett särskilt utsatt område av polisen och har varit oroligt under en längre tid. Så sent som på skärtorsdagen urartade en sammankomst där till ett våldsamt upplopp. Ett stort antal personer gick till angrepp mot polisen. På videofilmer syntes de klättra på polisbilar och krossa rutor. En polisbil sattes i brand och totalförstördes.
Det visar på ett öppet, ohämmat förakt för samhället och medborgarna, och det är helt oacceptabelt att det tillåts ske. Självklart ska Skäggetorpsbor kunna vara trygga i sina hem och på sina gator. Givetvis ska polisens – det vill säga skattebetalarnas – egendom inte vandaliseras. Här krävs politisk handling för att se till att polisen och andra myndigheter har de resurser som krävs.
Det finns ingen tvekan om att våldet på gatorna blir en av de stora valfrågorna i år. När dammet kring Natodebatten lagt sig, och de varma sommarmånaderna lett till ännu fler skjutningar, kommer väljarna att kräva att Magdalena Andersson (S) har en plan. Just nu är det säkert tacksamt för Socialdemokraterna att rikta allas blickar mot utrikespolitiken för att avleda från inrikespolitiken, men det kommer inte att hålla hela vägen fram till september.