Nästan alla länder oavsett statsskick har statsordnar. Även Sverige har statsordnar, vilka instiftades redan på 1700-talet och är avsedda att belöna förtjänstfulla insatser inom olika samhällsområden. Men i dag kan bara utländska medborgare och medlemmar i kungahuset tilldelas svenska ordnar. Nu föreslår en utredning att det ska bli ändring på det.
Riksdagen fattade 1974 beslut om att ordensutdelande till svenska medborgare skulle upphöra och i samband med detta förklarades två av fyra ordnar vilande.
Det var i regel bara högre tjänstemän inom den offentliga förvaltningen som närmast slentrianmässigt tilldelades ordnar. År 1971 ägde exempelvis 1240 ordensutnämningar rum, vilket kan jämföras med Danmark som hade cirka 200 ordensdekorationer och Norge på omkring 60 stycken. Det rimliga hade dock varit att förändra grunderna för vilket ordnar tilldelades, i stället för att omöjliggöra för svenska medborgare att bli belönade för goda insatser.
Tidsandan var även sådan att det betraktades som både omodernt och odemokratiskt. Allmänna beredningsutskottet anförde att ”ordensväsendet har sitt ursprung i äldre tiders samhällssystem, och principerna för utdelning av ordnar som belöning för samhällsinsatser kan svårligen förenas med nutida demokratiskt betraktelsesätt”. I dag är det knappast någon som ser det på det sättet. Dessutom haltar argumentationen, för det kan väl ändå inte vara odemokratiskt att belöna den som gjort någonting bra som bör uppmärksammas?
Vad ska man då ha ordnar till? I grunden handlar det om att synliggöra det som är värt att belönas. En god sed är att erkänna och hedra människor för beundransvärda insatser. Varför delas Nobelpriset ut? Varför ger vi veteraner som varit i rikets tjänst medaljer? Och varför delar vi fortfarande ut andra kungliga medaljer till personer som har gjort framträdande insatser inom olika samhällsområden?
Men till skillnad från medaljer betraktas ordnar som det finaste erkännandet man kan få. Att inte kunna dela ut sina finaste och främsta utmärkelser till sina egna medborgare gör Sverige unikt i Europa.
Att återupprätta ordensväsendet är inte en stor eller samhällsomdanande fråga, men inte mindre viktig för det. Det är ett utmärkt sätt för staten att uppmärksamma berömvärda samhällsinsatser. Och det kommer inte med någon nackdel överhuvudtaget.
Gärna pension men först en rejäl medalj
På 1970-talet försökte Socialdemokraterna få bort det svenska ordensväsendet. Nu är det på väg tillbaka med full kraft. Snart kan svenska medborgare få den finaste av alla utmärkelser.
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.