GĂ€ngbrottsligheten Ă€r Åkessons vinstlott

Det grova vÄldets normalisering har Àven normaliserat SD.

Jimmie Åkesson (SD). Nu Ă€r det hans sanning som gĂ€ller.

Jimmie Åkesson (SD). Nu Ă€r det hans sanning som gĂ€ller.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2019-12-05 18:43
Detta Àr en ledare. Correns ledarsida Àr borgerlig. Tidningen stÄr fri och obunden frÄn alla partier.

Det Ă€r förstĂ„s en oerhörd hĂ€ndelse. Skottlossning vid en nattklubb i centrala Norrköping, kulregn i en helt öppen stadsmiljö och tvĂ„ mĂ€n mördade i vad som misstĂ€nks vara en uppgörelse inom den kriminella MC-gĂ€ngsvĂ€rlden. 

Det rĂ„a dubbelmordet natten mot torsdagen kunde varit som hĂ€mtat ur filmer vi sett om gangstervĂ€ldets Chicago pĂ„ 1920-talet, men det Ă€r Östergötland 2019. SlĂ„ende var kommentaren frĂ„n en förbipasserande kvinna morgonen efter dĂ„det, som till NT:s reportrar pĂ„ omrĂ„det kring brottsplatsen sa: ”Konstigt nog blir man inte förvĂ„nad lĂ€ngre, det skjuts varje dag i Sverige nu”.

Orden speglar sannolikt en tĂ€mligen spridd kĂ€nsla hos kategorin vanligt hederligt folk. Avtrubbningen börjar sĂ€tta in. Det oerhörda blir normaliserat. I samma veva tilltar – föga förvĂ„nande – misstron mot det politiska etablissemanget som lĂ„tit det ske, vilket fĂ„tt en raskt ökande skara vĂ€ljare att vĂ€nda sig till SD som aldrig haft en sĂ„dan tacksam skördetid som denna höst.    

Konsekvent har SD kopplat ihop brottsutvecklingen (liksom valfritt samhĂ€llsproblem pĂ„ menyn) med ”massinvandringen” och gisslat övriga partier för att nĂ€rmast landsförrĂ€diskt blundat för denna ”sanning”. Varje skjutning, varje sprĂ€ngning, som flashar förbi i mediernas nyhetsrapportering ter sig likt en bekrĂ€ftelse pĂ„ SD:s envist kolporterade budskap. 

Och det katastrofala bemötandet frĂ„n sĂ„vĂ€l Stefan Löfven (S) som Ulf Kristersson (M) snarast understryker den verklighetsbild Jimmy Åkesson mĂ„lar upp. ”Vi sĂ„g inte det hĂ€r komma”, pĂ„stod Löfven fĂ„raktigt om den grova vĂ„ldsvĂ„gen i en herostratiskt ryktbar magplask-intervju i SVT:s Agenda (17/11). BĂ€ttre valarbetare Ă€n en statsminister som ger intryck av usel koll, naivitet och förlorat grepp om sakernas tillstĂ„nd kan vĂ€l inte SD fĂ„. 

Kort dĂ€rpĂ„ (19/11) gjorde Kristersson ett opportunistiskt utspel pĂ„ Facebook som vi idag förstĂ„r var en ouvertyr till denna veckas samarbetsförlovning mellan honom och Åkesson. Moderatledaren bad om ”förbehĂ„llslös ursĂ€kt” för i den mĂ„n hans parti ”smĂ€dat” och ”frusit ut” alla röster som vĂ„gat peka pĂ„ problemen kring exempelvis gĂ€ngkriminaliteten – med tydlig underförstĂ„dd adress till kritikerna av de senaste Ă„rens ”massinvandring”.

De flesta invandrare Ă€r dock inte kriminella. De flesta ”ursvenskar” Ă€r det inte heller. Orsakerna till gĂ€ngvĂ„ldets utbredning Ă€r komplexa. Forskare, polis och myndigheter har lĂ€nge varnat, faktiskt i decennier, för vilken situation som varit under uppsegling. Den styrande partipolitiska klassen har emellertid varit svaga med att agera och dĂ€rmed sĂ€nkt sitt eget förtroende. 

Det har blivit SD:s vinstlott till normalisering frĂ„n sina rötter i den brunsvarta frĂ€mlingsfientliga myllan. Nu Ă€r det Åkesson som Ă„tnjuter trovĂ€rdigheten, problemformuleringsprivilegiet och de vĂ€xande opinionssympatierna. Det Ă€r ocksĂ„ oerhört. Men knappast överraskande.