Corren har tidigare (11/7) rapporterat om de två män från Mjölby som åtalats vid Linköpings tingsrätt misstänkta för narkotikabrott. Så långt ingen särskilt uppseendeväckande historia. Speciellt i det här fallet är att männen skött betalningarna med den virtuella valutan bitcoin. Lottie Granqvist vid polisen i Linköping tror att Mjölbyfallet kan vara det första i Sverige där bitcoin beslagtagits.
Bitcoins är en valuta för mer än skumma narkotikaaffärer. Det är en digital valuta som skapades 2009 och saknar centralbank. Alla transaktioner sker direkt mellan användarna, utan mellanhänder. Det är med andra ord en fri och oreglerad valuta, som inte kontrolleras av politiska nycker eller centralbankschefer.
Bitcoins och andra liknande fria valutor kan ha en stabiliserande effekt i länder med instabila finansiella system. Många stater med svaga valutor, oftast diktaturer, förbjuder utländska pengar eftersom de riskerar att konkurrera ut landets egen valuta som ingen efterfrågar. Finns det istället en global valuta som inte är beroende av tryckta pengar blir det svårare att kontrollera.
Den som undrar varifrån värdet på en bitcoin kommer borde ställa sig samma fråga om svenska kronor, pundet eller dollarn. Sanningen är att de mesta av pengarna vi handlar med i dag inte finns fysiskt. Det skulle som bekant inte fungera om alla bankkunder på en och samma dag begav sig till banken och bad att få ta ut sina besparingar. Istället handlar det om tillit. Så långt skiljer de sig inte mot en bitcoin. Däremot garanteras våra kontokort mot bedrägerier av banken och våra insättningar på banken i viss mån av den statliga insättningsgarantin.
Men det finns de som av mer eller mindre goda skäl inte litar på varken stater, banker eller politiker och därför gärna nyttjar ett valutasystem som inte är beroende någon av dessa. Att bitcoin dessutom är säkrare än kontokortsanvändning är en annan fördel. Du slipper lämna ut kortnummer och annan känslig information till personer eller hemsidor du är tveksam till. Bitcoinens äkthet och värde garanteras av var och en av alla användare och ett komplicerat matematiskt system.
Alla nya tekniker som utmanar gamla maktordningar kommer det alltid finnas de som vill förbjuda eller reglera. Så även med bitcoin. I Riksbankens ekonomiska kommentar (nr 2, 2014) uppges att det finns motsvarade 9 miljarder dollar utgivna i bitcoin. Riksbanken menar att detta är ”mycket små belopp” och jämför med att det finns cirka 1 159 miljarder utgivna dollarsedlar. Men med tanke på hur länge dollarn har existerat och att det fortfarande är den världsledande valutan är 9 miljarder bitcoins väldigt högt.
Att Polisen kan beslagta virtuella valutor som använts för brottslig verksamhet är bra. Att det finns valutor som gör oss mindre beroende av banker och stater är ännu bättre. I en allt snabbare och global ekonomi spelar oberoende och stabiliserande institutioner en allt viktigare roll.