Antalet anmälda rån mot butiker ökade förra året för första gången på fyra år enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Det bekräftar bilden som landets företagare har larmat om det senaste året. Verkligheten kan dock vara ännu värre. En undersökning från branschorganisationen Företagarna i våras visar nämligen att anmälningsbenägenheten har sjunkit.
Hela 65 procent av företagare som utsatts för brott år 2020 svarade att de någon gång avstått från att anmäla till polisen. Jämfört med år 2017 då 42 procent hade avstått från att anmäla är det en dramatisk försämring – och det på bara tre år.
Enligt samma undersökning är brottssituationen värst i branschen för handel, transport och restaurang. Där svarar hela 54 procent av företagare att de någon gång har utsatts för brott, också det en ökning från föregående år. Särskilt allvarlig är ökningen av stölder, som gått från 24 procent av uppgivna brott år 2019 till 39 procent år 2020.
Stölderna har också ändrat karaktär. Tidigare riktades rån och andra stölder främst mot butikens kassa. Men i takt med att användningen av kontanter har minskat är det numer själva varorna som stjäls. Och det handlar inte om små snatterier, utan att hela butikshyllor töms.
Brottsligheten innebär naturligtvis en påtaglig förlust för företagen, vilket är särskilt kännbart för mindre butiker med små marginaler. Men stölder och i synnerhet rån skapar också en allmän otrygghet hos både personal och kunder. Att konfronteras av kriminella på sin arbetsplats eller sin lokala matbutik är för skrämmande för de flesta.
Därför infördes i januari en ny lag om tillträdesförbud i butiker. Alltså att personer som har begått brott mot en butik kan portas. Men sedan lagen började gälla i mars har inte ens en fjärdedel av alla ansökningar om tillträdesförbud beviljats. Det främsta skälet är att åklagarna, vilka är de som beslutar om förbud, oftast kräver att personen måste ha en fällande dom mot sig.
Problemet är att åtal om brott mot butiker i majoriteten av fall läggs ned, även när det finns gott om bevis. Detta beror på att personerna det gäller vanligen också har begått andra brott som prioriteras i rättssystemet. Men lagen kräver faktiskt inte att det måste finnas fällande domar, bara att det ska finnas en risk för upprepad brottslighet mot butiken i fråga. Regeringen bör därför snarast instruera Åklagarmyndigheten att nyttja detta verktyg i högre grad. Eller annars förtydliga lagen.
Butikshandeln är en av samhällets grundvalar. Företagen utgör en central del av såväl Sveriges ekonomi och som människors vardag. Den måste därför fredas från brott.
Freda butikshandeln från brott
Brottslighet mot butiker är ett av de snabbast växande hoten mot företagande i Sverige. Det trots de reformer som införts.
Butikshandeln är en av samhällets grundvalar. Den måste därför fredas från brott.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.