Efter Correns artikel i tisdags om att Västerlidens äldreboende i Rimforsa saknar trådlös uppkoppling, skred socialchefen genast till handling. Tjänsten är beställd och K-G Andersson, Eric Bergman och de andra som bor på Västerliden kommer nu att kunna surfa, mejla och göra annat via nätet. Precis som de är vana vid. Vilka goda nyheter!
Bara för att en människa blir äldre och inte längre klarar eller vill bo i eget boende, betyder det ju inte att han eller hon inte längre är samma person med samma intressen, hobbyer och behov. Det är en ful fördom att människor som bor på äldreboende skulle vara ett homogent kollektiv – som står stilla eller till och med backar i tiden.
Hantverk och dragspelsmusik kanske en del tycker om. Men långt ifrån alla. Människor som är 80+ i dag dansade och skrek sig hesa åt Elvis och Jerry Lee Lewis. Åkte på semester och kunde se Sverige ta VM-silver i fotboll på tv. Dagens äldre generation har upplevt snabbaste tekniska utvecklingen mänskligheten skådat. Från radio och en enda tv-kanal till Netflix och Facebook. Från kontanter till internetbank och swish. Från bingobrickor till Candy Crush…
Tove Harnett, lektor vid Socialhögskolan, Lunds universitet, forskar om den åldrande människan. Hon menar att det är en vanlig föreställning att alla äldre är likadana och vill samma sak. Äta och sova på samma tider, lyssna på samma musik, se på samma tv-program. Många tror också att äldre gillar gamla saker – men varför det? Och varför skulle förhållandet till gamla grejer alltid vara positivt? ”Även om jag minns 80-talet är jag inte säker på att jag vill ha 80-talsmöbler och äta 80-talsmat om jag flyttar till ett äldreboende”, säger Harnett (Blekinge Läns tidning 16/11 -13).
K-G Andersson och Eric Bergman är exempel på att så inte är fallet. De använde datorer och var båda aktiva på nätet innan de flyttade in på Västerlidens äldreboende i Rimforsa. ”Jag skriver ner min levnadsberättelse. Och jag surfar mycket. Jag är van att gå ut på nätet för att fördjupa mig i olika saker”, säger K-G. Sedan han flyttade in på Västerliden har han inte kunnat det. ”Både jag och mina bekanta tycker att det är jättekonstigt. När de ska mejla till mig får det gå via mina döttrar.”
Men nu ska som sagt Västerliden bli med wifi. Vilket är glädjande, men fortfarande finns många äldreboenden kvar utan uppkoppling. Förra året var mindre än vart tredje äldreboende internetutrustat (SKL). Förhoppningsvis följer nu fler och fler Västerlidens exempel, för det lär knappast bli färre som ställer kravet på uppkoppling. Betänk att tiden då även alla äldre har en smartphone inte är alltför avlägsen. Snart kommer de kräsna 40-talisterna dit. Tror ni de accepterar en återgång till det analoga livet?
På Facebook har en grupp med namnet ”Internet på äldreboenden” bildats och mobiliserar för dem som ännu inte kan delta i diskussionerna på nätet. Är man van vid internettillgång, och därtill håller kontakt med släkt och vänner via mejl och sociala medier, är det förstås en stor förlust att gå miste om den möjligheten. Ett socialt och aktivt liv är bra för hälsan och humöret. Det är dags för en uppdatering inom äldreomsorgen.