Först etanolpumpar, ekomat och Tesla – nu jättekonkursen

Northvolts konkurs visar varför politiker inte ska välja ut vilken teknik eller vilka företag som är framtiden.

Northvolts konkurs är den största i modern tid.

Northvolts konkurs är den största i modern tid.

Foto: Magnus Lindkvist

Ledare2025-03-14 05:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Politiker är dåliga på affärer. Och företagare är dåliga på politik. Men det finns undantag.

Northvolt och dess tidigare vd och grundare Peter Carlsson har varit bra på båda. I synnerhet på politik.

För idén om att tillverka ett grönt batteri i Europa är lysande. Inte minst politiskt.

När planerna lanserades hade alla politiker, från höger till vänster, pratat ganska länge om hållbar omställning. Alltfler demonstrerade för klimatet. Det var uppenbart att något måste göras, men ingen visste vad.

Samtidigt växte oron för att Europa höll på att bli en ekonomi i bakvattnet. USA och Kina gick starkt. Till och med den europeiska bilindustrin gick dåligt och hade blivit beroende av Kina för den teknik som sades vara framtiden – elbilar.

Här kom Northvolt med ett svar på allt – att bygga världens grönaste batteri i Europa. Planen uppfyllde allas drömmar, från höger till vänster.

undefined
Peter Carlsson, grundare och tidigare vd för batteriföretaget Northvolt uttalar sig på Northvolts kontor i Stockholm efter bolagets konkursbesked.

Visst var ambitionerna högt ställda. Att på ett par år bygga en helt ny industri från ingenting. Men det verkade inte omöjligt i ljuset av vad Tesla lyckats åstadkomma. Och med idén att det var en ödesstund för Europa – både på grund av klimatkris och säkerhetspolitiskt förvärrat läge – så fanns ingen tid att förlora.

Därför är det inte heller så konstigt att en stor del av de drygt 214,5 miljarder kronor som fram tills för ett år sedan tillförts Northvolt är offentliga medel. En granskning av Dagens Industri visar att åtminstone 88 miljarder kronor kommer från olika offentliga aktörer i Sverige, Tyskland, Kanada och EU. Och utöver pengarna har politiker, kungligheter och hyllande nyhetsinslag varit ovärderlig marknadsföring för Northvolt.

Det verkar dock ha varit mer fromma förhoppningar om hållbar omställning än grundliga analyser av verksamheten som legat bakom alla ekonomiska tillskott från det offentliga och hyllande uttalanden. Det är därför högst relevant att fråga sig, som Moderaterna gör, om det har funnits politisk påtryckning från S och MP bakom AP-fondernas mångmiljardinvestering i batteritillverkaren.

Men det är inte första gången det blir såhär – att politiker och offentligheten i stort rycks med i hopp om att vi har hittat nyckeln till en mer hållbar värld.

undefined
Statsminister Stefan Löfven är en av många som pekat mot Northvolt som exempel på hållbar omställning.

För 20 år sedan var politiker så övertygade om att etanol var framtiden att de flesta pumpstationer tvingades sälja förnyelsebara drivmedel. El räknades dock inte. Så det blev inga laddstolpar, däremot mängder med nedlagda mackar på landsbygderna.

För 10-15 år sedan hade politikernas intresse flyttats till ekologiska livsmedel. Det var vägen till en hållbar framtid, sades det. Så sakta men säkert skärptes målen för hur stor andel av jordbruksmarken som ska odlas ekologiskt och hur mycket ekomat som det offentliga ska köpa. Nu är dock målen glömda och marknaden för ekologiska livsmedel har kollapsat sedan ett par år.

Såhär går det att fortsätta. Under senare år har det märkts elbilssubventioner för att få fler att köra Tesla – en bil som snart lär bojkottas, på grund av grundaren Elon Musks politiska ställningstaganden.

undefined
Den utmaning som väntade Northvolt verkar ha underskattats.

Det är i det här ljuset Northvolt ska ses. För en tid var världens grönaste batterier något att hålla i för alla som tror på en hållbar framtid, precis som etanolbilar och ekomjölk och Tesla har varit tidigare. Snart är det något annat.

Vad är då lärdomen av allt? Jo, att politiker är hopplöst dåliga på att välja ut vilken teknik eller vilket företag som leder vägen till en mer hållbar värld. Skälet till det är nog inte att politiker är sämre än några andra på att förutspå framtiden. Problemet är att politiker av sin natur tvingas lägga alla ägg i samma korg, eftersom lagstiftning och subventioner är ett trubbigt verktyg.

Politikers roll bör därför vara att skapa goda förutsättningar för företagande överlag, vilket ger många olika idéer en chans att prövas. Och av tusen misslyckade satsningar kommer ett par företagare att lyckas med att utveckla produkter och tjänster som gör världen bättre och mer hållbar.

Ett generellt gott företagsklimat som uppmuntrar långsiktigt ägande är vägen till en hållbar framtid. Inte den kortsiktiga politik som har präglat Sveriges hållbarhetssatsningar de senaste årtiondena. Northvolts konkurs är tyvärr bara ett i raden av misslyckanden.