De amerikanska studentprotesterna mot Gazakriget har spridit sig till Östergötland. Ett gäng studenter och anställda vid Linköpings universitet demonstrerade i veckan utanför Campus Norrköping.
Så här blir det hela tiden. Vi importerar allt vi kan från USA. Utan urskiljning.
De östgötska Palestinaaktivisterna säger till SVT Öst att de ansluter sig till den globala rörelsen. Och deras krav är lika onyanserade som de amerikanska förebildernas. Universitet uppmanas klippa alla band till Israel och israeler. Som en lokal knorr uppmanas även Linköpings universitet att sluta samarbeta med Saab, för att företaget tillverkar vapen.
Men universitet ska inte ägna sig åt utrikespolitik. Och det ska definitivt inte klippa banden med försvarsföretag samtidigt som Ryssland skramlar med vapen på andra sidan Östersjön.
Å andra sidan. Så här blir det varenda gång. Blir något stort i USA följer Sverige och resten av västvärlden efter.
De amerikanska protesterna mot polisvåld 2020 följdes av stora demonstrationer i Stockholm, trots att vi har försvinnande få likheter med situationen i USA. Metoo-rörelsen spred sig som en löpeld från USA 2017.
Att hitta en större politisk trend som inte har sitt ursprung i USA är närmast hopplöst. Woke-rörelsen liksom dess motståndare hämtar sina tankar från USA. Vi pratar om falska nyheter och rostbälten, efter att vi har hört amerikanska politiker tala om det. Och amerikansk politik får nog större uppmärksamhet i Sverige än EU-politik, trots att det snart är val till Europaparlamentet.
Det är inte heller bara politiska rörelser från andra sidan Atlanten som vi snabbt hänger på. När den amerikanska megastjärnan Taylor Swift nyligen spelade i Stockholm gick 200 000 fans för att se henne. Hon är störst, här som där.
Det vi upplever är en stor motsägelse. Trots att USA för första gången i modern tid utmanas av Kina som den dominerande ekonomiska makten i världen så är dess kulturella inflytande större än någonsin. Landets mjuka makt verkar öka i takt med att dess hårda minskar.
Janan Ganesh, krönikör i den brittiska affärstidningen Financial Times, uppmärksammade för en tid sedan den här paradoxen. Som exempel lyfter han fram att när den amerikanska idrottsstjärnan OJ Simpson för 30 år sedan jagades för mord så visste få britter vem han var. Men när OJ Simpson dog i april toppade hans död nyhetssajter över hela världen. På 30 år har amerikanska inrikesfrågor blivit något hela världen följer noggrant.
Enligt Janan Ganesh har också historien visat att det är vanligt att imperiers mjuka inflytande ökar i takt med att dess hårda makt minskar. Det fick Frankrike erfara efter förlusten av Napoleonkrigen och Kina efter att ha blivit omsprunget av Europa för ett par hundra år sedan.
Säkerligen spelar också teknikutvecklingen in. Vi ser i allt högre grad samma serier och lyssnar på samma musik över världen. Så kanske är det inte så konstigt att vi blir mer amerikaniserade.
Samtidigt. När östgötska studenter kopierar ännu en amerikansk proteströrelse undrar man vad som hände med den egna skaparkraften och fantasin.
Att svensk politik och offentligt samtal influeras till allt högre grad av amerikansk debatt är också lite tröttsamt. För de svenska erfarenheterna är inte de amerikanska. Vi behöver lära oss att tänka själva.