Förnuftet segrade i Åtvid

Strålskyddsstiftelsen har spridit skrämselpropaganda i Åtvidaberg. Lyckligtvis satte kommunen ner foten.

Nyttigheter. Frisk luft och trådlöst nätverk.

Nyttigheter. Frisk luft och trådlöst nätverk.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Ledare2014-12-06 03:59
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Corren har följt debatten om oron för strålning i Åtvidaberg. Ett föräldrapar, som agerar utifrån mammans egen erfarenhet av elöverkänslighet, har lämnat in ett medborgarförslag om säker strålmiljö i Åtvidabergs skolor. De vill inte ha sin dotter i en skola med trådlös teknik av rädsla för beteendestörningar, sömn- och koncentrationssvårigheter och cancer. Paret ingår i en föräldragrupp vars barn går på Alléskolan.

”Skolan har förbjudit barnen att klättra i träd för att det är farligt, men de tillåts sitta i en strålande miljö”, säger en av föräldrarna (Corren 22/11).

Föräldragruppen anordnade en föreläsning med Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen, som opinionsbildar om hälsorisker med strålning från mobilmaster, telefoner, surfplattor och annan elektromagnetisk strålning. Just nu driver stiftelsen en kampanj för en strålningsfri skola och förskola eftersom ”barn är särskilt känsliga för riskerna med strålning från trådlös teknik”, enligt informationen på hemsidan.

Som alla föräldrar känner till, när det kommer till ens barn samarbetar inte alltid förnuftet med känslan för oro. Detta utnyttjar Strålskyddsstiftelsen för att få så stor uppmärksamhet som möjligt. Den trycker till på många människors mest svaga punkt – omsorgen för sina barn. På sin hemsida varnar stiftelsen för användningsfrekvensen av surfplattor hos 2-3-åringar och hur mobilstrålning kan leda till cancer. Stiftelsen använder sig även av knepet att koppla kändisar till sitt budskap, till exempel Apples grundare och vd som själv avled i cancer 2011: ”Gör som Steve Jobs. Låt inte barnen använda uppkopplade läsplattor”. Varför Jobs inte lät sina barn använda ipads, förtäljer inte Mona Nilsson. Strålskyddsstiftelsen utsågs förra året till ”Årets förvillare” av föreningen Vetenskap och folkbildning, villken verkar för kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap. Andra som fått samma utmärkelse är miljönämnden i Mora/Orsa (2011), för frånvaron av vetenskaplighet i sin hantering av så kallad elöverkänslighet, och Vidarkliniken i Järna (2008), för sina pseudovetenskapliga behandlingsmetoder.

Lyckligtvis har Alléskolans rektor, Hans Grimsell, stått pall mot Strålskyddsstiftelsens nyvunna mark i Åtvidaberg. På kommunens hemsida beskriver han hur skolan arbetar med IT som verktyg, och hänvisar till Strålsäkerhetsmyndighetens information om trådlöst nätverk som säger att detta är ofarligt ur strålsäkerhetssynpunkt. Detta kritiseras kommunen för, av initiativtagaren till medborgarförslaget. Men naturligtvis måste kommunen följa svenska myndigheters råd, baserade på vetenskapligt framtagen fakta. Något annat vore oförsvarligt. Tyvärr vacklade Centerpartiet och Miljöpartiet i fullmäktige och ville hävda den så kallade försiktighetsprincipen om wi-fi i skolan. Majoriteten röstade dock för förnuftet.

När nu det goda omdömet är befäst borde Alléskolan passa på att upphäva förbudet mot trädklättring - en frigörande sysselsättning för barn i alla åldrar.