I tisdags inleddes rättegången mot Almedalenmördaren Theodor Engström och under onsdag förmiddag fick hans tilltänkta måltavla, centerledaren Annie Lööf, redogöra för sitt perspektiv. Enligt Aftonbladets på plats-reporter är hon på väg att brista i gråt ett flertal gånger. Insikten att hon bokstavligt talat överlevde valrörelsen är betungande.
Ja, Engström är allvarligt psykiskt sjuk. Det framgår inte minst av hans berättelse i rätten. Han talar om ”självmordsbombningen” i Almedalen där han ”tappade bort sin verklighet”, att han ”vägleddes av högre makter”, att han var en ”spökpojke” som inlett en ”spökdans” (AB 9/11). Men som flera debattörer tidigare påpekat: man kan både vara psykiskt sjuk och en politisk extremist.
Även om personer som Engström förmodligen är särskilt sårbara för radikalisering uppstod inte hans förhållande till verkligheten i ett vakuum. Faktum är att hans egen mamma, som han stod mycket nära, var en aktiv nazist. Hon har de senaste sex åren deltagit vid NMR-demonstrationer i Stockholm, Falun och Ludvika. 2016 skrev hon så här om en demonstration: ”Sonen är på plats – stolt förälder” (Expressen 27/8).
Annie Lööf säger under rättegången att hon försökt skilja Almedalenhändelsen från de högerextrema hot hon levt med i så många år, men att allt ”dockar i”. Berättelsen om att segra eller dö, förgöra eliten, hänga ”landsförrädare” och ”quislingar” i lyktstolpar, allt detta återkommer. I den högerextrema miljön applåderades det när det blev känt att hon var målsägande i utredningen.
Förra valåret, 2018, uppgav 30 procent av alla politiker att de drabbats av hot, våld och trakasserier (Brå). Det är en ökning sedan förrförra valåret 2014. Yngre politiker utsätts oftare än äldre och kvinnor utsätts oftare än män. Den digitala revolutionen har utökat verktygslådan och effektiviserat de skyldigas möjligheter. Skicka hotfulla meddelanden kan man göra varifrån och vilken tid på dygnet som helst. Tack vare tjänster som Ratsit kan man på två sekunder ta reda på offrets adress, information om bostaden, och huruvida hon bor ensam eller ej.
Allt färre engagerar sig i politiken. För 30 år sedan engagerade sig var tionde vuxen i ett av riksdagspartierna. Numera är det bara var trettionde (SvD 3/9). Förvisso sjunker deltagande i föreningslivet överlag, men ett engagemang som förutsätter att man utsätts för hot och kränkningar kommer locka allt färre. Vi riskerar då att förlora värdefulla demokratiska röster.
Det finns många som delar högerextrema åsikter, som hetsar mot unga, kvinnor och invandrare. Men det räcker med en enda gärningsman.