Folkpartiet personifierat

Liberal och idéburen. Karin Granbom Ellison till göra Linköping till en attraktiv arbetsgivare för lärare, men anser samtidigt att skolan bör förstatligas.

Ledare2014-09-12 03:48
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Efter tre mandatperioder i riksdagen är Karin Granbom Ellison på väg hem. Hon brinner, som sitt parti, för skolfrågor. Som nummer två på Folkpartiets lista till kommunfullmäktige ser hon fram emot den snabbare och konkretare politiken på lokal nivå. Samtidigt anser hon att kommunaliseringen är det enskilt värsta beslutet som har tagits för svensk skola.

Sverige har 290 olika kommuner, med olika ekonomi och med olika prioriteringar. Då kan det bli så att skolan och lärarna ibland får stryka på foten för andra saker, menar hon, och anser precis som sitt parti att skolan åter bör bli statens ansvar.

– Det är en jämlikhetsfråga.

Skolfrågan har varit i folkpartistisk ägo sedan Alliansen tog makten 2006, men vilken reform som varit viktigast på området vill Granbom Ellison inte svara på. Olika reformer träffar olika grupper, menar hon. Hon lyfter dock fram förstelärartjänsterna som en viktig åtgärd eftersom den utmanar den homogena, kvinnodominerade och offentliga arbetsmiljön som är skolan. Hon även vill se fler karriär­möjligheter inom skolan, såsom fler lektorstjänster. Utmaningen hon ser framför sig under kommande mandatperiod är att få Linköping att bli en attraktivare arbetsgivare för lärare och inte minst speciallärare, som det råder stor brist på. Linköping ska vänta på dem medan de utbildas och sedan ta emot dem med schysst lön. Klassisk liberal ideologi:

-–Det ska löna sig att arbeta och utbilda sig.

Skolreformerna har kommit på löpande band, inte minst under Alliansens första mandat­period då den satt i majoritet. Det lärarna tycks önska sig mest av allt nu är vare sig högre löner eller fler kollegor utan lugn och arbetsro. Varför blev skolan så bombarderad av politik?

– På skolområdet fanns väldigt lite i ”pipen” när Alliansen tillträdde. Utmaningen kunde inte vänta, Sverige sjunker mest av alla på skol­området, försvarar Karin Granbom Ellison reformivern.

Men ta betygsfrågan. Först ändrar ni så att betyg kan ges i sexan. Okej, bra. Men nu ska det ändras igen till fyran. Varför?

Granbom Ellison medger att betyg i sexan kan ses som ett steg på vägen mot fyran. Nu är vi där. Moderaterna vill ha betyg redan i trean, men FP tycker att fyran räcker. Det betyget blir som en utvärdering av lågstadiet och mellanstadie­lärarna är utbildade i att ge betyg.

Hon återkommer ofta till att hon är liberal och att Folkpartiet är ett idéburet parti. Därför kan jag inte låta bli att, på slutet, sticka in en fråga gällande den tredje pappamånad som Alliansen visserligen inte går till val på men som FP gärna vill se. Hur liberal är en sådan reform? Får inte friheten då ge vika för jämställdheten? Granbom Ellisons svar blir att en pappamånad till är ”lagom” och att det finns en flexibilitet i föräldraförsäkringen som ger varje familj bestämmanderätt. Vi eniga om att fokus varit alltför litet på papporna.

– Män kan också ta hand om barn, säger Ellison Granbom

Kanske är det för att hon vill se snabba resultat i politiken som hon tummar på liberalismen för jämställdhetens skull. Om det tilltaget är vi inte lika eniga.

Läs mer om