Folkhemsnostalgikern Åkesson mot nya höjder

PÄ sikt Àr det inte otÀnkbart att SD och S finner varandra.

En tyvÀrr allt troligare kungamakare efter nÀsta val.

En tyvÀrr allt troligare kungamakare efter nÀsta val.

Foto: TT

Ledare2019-10-24 19:04
Detta Àr en ledare. Correns ledarsida Àr borgerlig. Tidningen stÄr fri och obunden frÄn alla partier.

Socialdemokraterna har varit det största partiet i Sverige sedan den imposante arbetarhövdingen Hjalmar Brantings dagar. Nu ser det ut som ett historiskt skifte vankas. 

Siffror frĂ„n opinionsinstituteten Sifo och Ipsos visar att Jimmie Åkesson bara Ă€r en felrĂ€kningshĂ„rsmĂ„n frĂ„n att knipa den sekelgamla S-ledartröjan som idag bĂ€rs av Brantings inte fullt lika imposante arvtagare Stefan Löfven. 

Bland LO-medlemmarna, den vĂ€ljargrupp som utgör Socialdemokraternas ryggrad, har SD till och med segat sig förbi med nĂ„gra decimaler (31 procent mot 30,6 procent, om vi ska tro Sifo). 

Marginalen har aldrig varit mindre mellan S och SD, sammantaget ligger deras respektive vĂ€ljarstöd kring 23–24 procent, praktiskt taget jĂ€mt skĂ€gg. DĂ„liga nyheter för Löfven, men ocksĂ„ bekymmersamt för Ulf Kristersson som Ă€ven han förlorar sympatisörer i raskt ökande takt till Åkesson. 

Moderaterna trampar enligt mĂ€tningarna i oroande bakvatten med 16–17 procent, vilket indikerar att Kristersson Ă€r detroniserad som Löfvens frĂ€mste utmanare i oppositionen. Ska M och KD bygga ett regeringsalternativ med uppbackning av SD till valet 2022, kan nog Sveriges nĂ€sta statsminister fortfarande bli Ulf Kristersson. 

Men han kommer dĂ„ – om opinionstrenden stĂ„r sig – med vingklippt auktoritet att tvingas fĂ„ dansa sig svettig efter tonerna frĂ„n SD:s pipa. Är Moderaterna till det förnedrande priset villiga att ingĂ„ i det konservativa block med KD som Ă€r Jimmie Åkessons hĂ€grande mĂ„l?

Åkesson Ă€r dock sĂ€kerligen inte frĂ€mmande för att cyniskt byta fot, om han uppvaktas av en annan friare med ett möjligt rymligare samvete. Vilhelm Moberg sa en gĂ„ng, onekligen giftigt trĂ€ffande, att ”Socialdemokraterna Ă€r ett idĂ©parti med tvĂ„ idĂ©er – att ta makten och behĂ„lla den”. Varför skulle inte S framöver kunna bita huvudet av skam och liera sig med SD om det kniper? If you can't beat them, join them. Det Ă€r faktiskt ett inte helt otĂ€nkbart scenario. 

S har redan, precis som M, inte sĂ„ lite vindflöjelaktigt anpassat sig efter SD:s hĂ„rda positioner i migrations- och kriminalpolitiken, stekheta vĂ€ljarfrĂ„gor dĂ€r Jimmie Åkesson i rĂ„dande pessimistiska tidsanda av vĂ€xande skaror upplevs ha störst trovĂ€rdighet. Opinionssiffrorna talar Ă€ndĂ„ sitt tydliga sprĂ„k. 

SD har saluför ocksĂ„ en vĂ€lfĂ€rdsnationalistisk folkhemsnostalgi, med oblyga hyllningar till Per Albin Hansson, som bĂ€r klassiska S-drag. I synen pĂ„ socialstaten, ekonomin och skatterna ligger SD sjĂ€lsligen snarare nĂ€rmare det kollektivistiska S Ă€n det liberalare M. 

SÄ vem vet? I det förÀnderliga svenska politiska landskapet bör vi nog inte utesluta nÄgonting.