Det är rimligt att det finns en oberoende instans som dömer människor som stulit, mördat eller ägnat sig åt allmänt fiffel och båg. Därför kom Sveriges rikes lag till.
Den ursprungliga versionen av lagboken vi har idag kom 1734. Därför finns en hel del gammalt och spännande däri. Lagboken revideras dock, och släpps i nya upplagor då och då. Men lagar fortsätter gälla så länge riksdagen inte avskaffar dem, även om de inte finns med i lagboken längre. För alla lagar får inte plats där. Johan Munck är ansvarig utgivare för lagboken och har suttit i Högsta domstolen mellan 1987 och 2010. I en intervju med Nordstedts juridik från tionde mars förra året berättar han om hur lagboksredaktionen resonerar när en ny lagbok ska släppas. Han berättar att vissa lagar får finnas kvar i den fysiska lagboken baserat på just kulturhistoria. Hit kan till exempel lagen “huru svin må i ollonskog släppas” räknas.
Lagen är från 1736 och används gissningsvis aldrig numera. Även om du skulle ha brutit mot lagen lär det inte räcka för att du ska bli lagförd. Samtidigt är det bara en tidsfråga innan checklagen och växellagen inte finns med längre berättar Munck, eftersom att dessa sällan används numera.
Det finns flera gamla lagar i Sverige som fortfarande gäller men som sällan används. "Kvacksalverilagen" är ett exempel. En äldre lag som förbjuder utövande av ovetenskapliga metoder inom vården (Sveriges Riksdag). Lagen gäller fortfarande men har sällan tillämpats då moderna medicinska standarder och regleringar har ersatt den. Idag regleras hälso- och sjukvården av mer specifika och uppdaterade lagar och regler.
Lagar som är inaktuella eller överflödiga bör avskaffas. Flera gammalmodiga lagar har avskaffats de senaste åren, men fler kan det bli. "Tjuvnadslagen" är exempel på en lag som avskaffades för inte så länge sen som man kan tro. Lagen fanns länge och påminner om berättelsen om Guldlock. Den syftar till att förhindra att någon äter, dricker eller sover i någon annans bostad utan tillstånd. Men med dagens lagar om stöld och inbrott är denna specifika lag inte längre särskilt användbar.
Det är bättre att ha färre men mer effektiva lagar än att ha lagar som är svåra att förstå och som kan förstöra för människor. Till exempel är det olagligt att flytta på en stenhög som legat på samma ställe i över ett år. Efter bara ett år har sagda stenhög förvandlats till ett röse med biotopskydd och får därför inte flyttas. En helt ny stenhög får samma skydd som den som funnits i hundratals år (Nordin m.fl, Sveriges Riksdag). Det är ett typexempel på en dålig lag.
Samma sak gäller lagen som säger att du måste anmäla att du har en kompost till kommunen (avfallsförordningen paragraf 45), att du behöver betala elskatt även om du är helt självförsörjande på el, att barer som säljer alkohol även måste ha ett fullt utrustat kök och att det fortfarande finns en kasettbandsavgift för att försäkra att människor inte piratkopierar musik gratis. Kanske inte de mest relevanta lagarna 2023.
Samtidigt gäller de. I takt med att det tillkommer nya lagar första juli och första januari varje år borde någon lag försvinna. Flytta på stenar och köpa en öl utan mat borde kunna vara lagligt 2023.