Flygskatt hotar 30 000 jobb

Hotad. Trollhättans flygplats hotas av flygskatten.

Hotad. Trollhättans flygplats hotas av flygskatten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

LEDARE2017-06-28 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Flygskatten är ett av regeringens mindre lyckade projekt. Effekterna tycks övervägande negativa, ändå envisas de med att gå med den. Sammanlagt hotas 30 550 jobb av flygskatten enligt en rapport från Stockholms handelskammare som presenterades i går. Dagens Nyheter frågade miljöpartisten Karin Svensson Smith, tillika ordförande i riksdagens trafikutskott, vad hon tyckte om att ett flertal flygplatser hotades av nedläggning. Hennes svar? – Det är väl rimligt. Det är ju ett av syftena med skatten.

Alltså, trots att 126 av 156 remissinstanser är negativa till flygskatten, att 70 procent av resorna mellan Norrland och Stockholm går med flyg, att endast två procent av jordens koldioxidutsläpp kommer från flyget och att den minskning av utsläppen som flygskatten ger på ett år skulle ätas upp av den svenska biltrafiken på två dygn tycker Miljöpartiet ändå att flygskatten är en bra idé. Även om det hotar 30 000 svenska jobb. Det är priset Miljöpartiet och regeringen är beredda att betala. Enligt Karin Svensson Smith ska flyget bara ha en viktig roll i Norrland och på Gotland. Den arrogansen är svår att förstå.

En av de hotade flygplatserna, den i Karlstad, är dessutom den första i världen med permanent möjlighet att tanka biobränsle. Detta struntar förstås Miljöpartiet i. Deras ideologiska låsning mot alla transporter förutom olönsamma höghastighetståg och cyklar är oförståelig. Inte ens när miljöpolitiskt pionjärarbete pågår på svenska flygplatser är de värda att bevara.

Flera andra europeiska länder har infört flygskatt på senare år, och många av dem har ytterligare en sak gemensamt: De har avskaffat den eftersom dess negativa konsekvenser övervägde fördelarna. I Nederländerna minskade BNP med 11 miljarder. Danmark och Irland har avskaffat den och i Norge innebar den just det som nu hotar Sverige: de regionala flygplatserna lades ner.

Den svenska geografin har gett oss många fördelar, men en stor nackdel. Vi är ett glesbefolkat land med stora avstånd. Inrikesflyget är därför en självklar del av vår transportinfrastruktur. Att införa flygskatten är en ren straffskatt på avstånd som drabbar glesbygden allra hårdast.

Det enda positiva med Miljöpartiets arroganta inställning till svensk transportpolitik är att de åtminstone är ärliga. Jobb och tillväxt i hela landet spelar ingen roll, så länge partiet får leka bödlar för flyget.