Fara för en fråga

Att hitta en valvinnande fråga är viktigt för ett parti. För dem som blott har en fråga blir den saken enklare – men väljarna gör klokt i att dra öronen åt sig.

Hur många väljare går med i Gudrun Schyman?

Hur många väljare går med i Gudrun Schyman?

Foto: Thomas Johansson / TT

Ledare2014-05-22 03:59
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

”Ingenting märkvärdigt med det valet längre utom möjligen att kandidaterna själva spelar huvudrollen och deras partiledare är support”. Orden är Barbro Hedvalls från en krönika i Corren (20/5) och beskriver EPP-valet, Europaparlamentsvalet. Trots att Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven inte lika intressanta som Gunnar Hökmark (M) och Marita Ulvskog (S), är även partiledarna nu är ute på valspurtsturné. S-ledaren besökte exempelvis Linköping i veckan.

En annan partiledare, eller förlåt… talesperson, uppehöll sig också i länet nyligen. Feministiskt initiativs stora dragplåster Gudrun Schyman kom, sågs och talade om en feministisk agenda i EU. Mona Sahlin sade en gång att hon inte gick med i Socialdemokraterna, utan i Olof Palme. Många är de framför allt unga kvinnor som i dag röstar på och går med i Gudrun Schyman. Det är en riskfylld strategi – inte bara för att Schyman inte är valbar till Europaparlamentet utan främst för att FI är ett enfrågeparti. Miljön, ekonomin, de öppna gränserna – allt står under den feministiska agendan. Och det kan väl låta bra, vem är inte för kvinnors lika rättigheter? Men då ska man veta att vad som konkret står i FI:s EU-program är till exempel att inrätta en särskild EU-kommissionär för jämställdhet liksom ”genomgripande jämställdhetsanalyser av EU:s årliga budgeter”. Partiet vill även att det på EU-nivå fattas beslut om att bygga ut förskolan och barnomsorgen, eftersom bristen på den ”bygger på idén om mannen som huvudförsörjare och norm i arbetslivet”.

FI anser inte och vill ”utmana bilden av” att Sverige är så jämställt. På Europanivå lär FI, om partiet får mandat i parlamentet, bli varse att jo, Sverige är nog rätt jämställt. Och man bör vara medveten om att kommer saker som barnomsorg, jämställdhetsanalyser och abortfrågan upp på EU-nivå, finns inga garantier för att Sverige får sin vilja igenom. Man ska akta sig för vad man ber om – risken är att man får det.

Enfrågepartierna har dock varit framgångsrika i EPP-valet. Piratpartiet kom in med sin upphovsrättsliga agenda. Nyligen fick partiet högt betyg av Naturskyddsföreningen för sitt engagemang i miljöfrågorna. Dock inte för att PP har en gedigen politik på området, utan för att det råkar sitta i samma gröna grupp som Miljöpartiet och röstar som den i frågor som PP enskilt svarar ”vet ej” på. Sverigedemokraterna är också ett enfrågeparti: invandrarkritiken och EU-skepsisen går hand i hand. Samarbete över gränserna, som hela EU handlar om, är inte SD:s grej. Risken med SD är dessutom det osunda sällskap partiet förmodas hamna i och förmodligen rösta som, väl inne i värmen.

Alla frågor hör inte hemma i Europaparlamentet. Men klokast är att välja ett parti med en verklighetsförankrad politik på de områden som Europaparlamentet faktiskt kommer att behandla. Annars riskerar man walk over i flera matcher.

Läs mer om