Omoralisk och skamlig. Orättvis och orättfärdig. Socialdemokraternas ordförande hade inte starka ord nog för att beskriva hur hemsk ”pensionärsskatten” är. Den är ett hittepå som grundar sig på samma relativa syn på ekonomi som vänstern brukar ägna sig åt. Får grannen löneförhöjning blir jag, relativt sett, fattigare. Arbetande svenskar har fått skattesänkningar (vilket pensionärerna också har fått, men inte lika stora) – alltså blev de som inte arbetar ”fattigare”. Det är begreppstrolleri på låg nivå. Det är inte den enda illusionen som Socialdemokraterna ägnar sig åt. ”Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön”, kungjorde Stefan Löfven på en pressträff i tisdags. Så skulle det kunna vara, att en person som under lång tid arbetat och betalat in till systemet senare får ut pengarna i form av pension. Fast så fungerar det inte i praktiken. Pensionerna som betalas ut i dag bekostas av dem som arbetar i dag. Någon uppskjuten lön som lagts på hög inför pensionen är det till största delen inte fråga om.
Dribbel med ord är en sak. Att förkasta reformer som man inte ämnar förändra, en annan. Socialdemokraternas höga tonläge hade varit mer försvarbart om partiet hade planer på att dra tillbaka ett eller två jobbskatteavdrag för att bekosta skattesänkningar för pensionärerna. Så är dock inte fallet. Socialdemokraterna har inga intentioner att röra jobbskatteavdragen eftersom folk har ”vant sig vid dem”. Andra, vettigare skäl är att det finns ett värde i att människor får behålla mer av sin lön, och att sänkt inkomstskatt leder till att fler arbetar mer – vilket alltså gynnar dagens pensioner.
S vill sänka skatten för pensionärerna i tre steg, men det är bara det första – att sänka skatten för dem med hel garantipension, omfattande cirka 100 000 personer – som är skarpt. Redan 1 januari 2015 ska det ske. Steg 2 – att sänka för dem med pensioner upp till 12 000 kronor – är lite skakigare, men ska göras under mandatperioden. Steg 3 är dock helt svävande. Det villkoras nämligen av att S ”jobbmål”- lägst arbetslöshet inom EU 2020 – uppfylls. Ett relativt mål som gynnas av att arbetslösheten stiger i andra EU-länder. Ett befängt sätt att räkna.
Oavsett allt detta är det förstås välkommet att pensionärer får sänkt skatt, inte tu tal om den saken. Därför är det beklagligt att S-förslaget egentligen inte är så mycket annorlunda än de som Alliansen gett tidigare. I slutet på maj betonade finansminister Anders Borg (M) att det inte finns några principiella skäl till att pensionärer betalar mer i skatt än de som arbetar. Även om det argumentet inte riktigt stämmer, lägre skatt på arbete gynnar ju pensionerna i det system som Sverige tillämpar, är Borgs poäng att även skatten på pension kan sänkas. Finansministerns bedömning är att det just nu inte finns utrymme för ytterligare sänkningar, men så snart det gör det så kan de bli aktuella.
Vilket är ungefär samma sak som Stefan Löfven sade.