Det finns en vilja att läsa bland unga

I dag är det skolbibliotekets dag.

Akademibokhandeln Storgatan i Linköping hakar på Tiktoktrenden.

Akademibokhandeln Storgatan i Linköping hakar på Tiktoktrenden.

Foto: Margareta Barabash

Ledare2022-10-27 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ni har hört det, alla har hört det. Barn och unga läser inte, de sitter mest med telefonerna. Enligt 2021 års rapport från Statens medieråd tillbringar nästan hälften av alla 9—12-åringar minst tre timmar om dagen på internet, på bekostnad av bokkonsumtionen.

Visst är situationen alarmerande, men är allt verkligen så illa? Det senaste året har det faktiskt inkommit rapporter om att den skarpa nedåtkurvan så sakteligen vänt. 51 procent i åldersgruppen 16—29 läser tryckta böcker varje månad, en ökning med sex procentenheter sedan förra året (SR 4/8). Det är fler läsare än den äldre gruppen 30—64 år. En av anledningarna stavas Tiktok och litteraturinfluerarna som blivit alltmer populära på plattformen.

Det börjar sakta men säkert bli hett att läsa igen. De största kontona har hundratusentals följare och miljoner gillningar. Går man numera in på bokhandeln är chansen att hitta en hylla med skylten ”känt från Tiktok” stor.

Även internetcelebriteter från andra plattformar hakar på trenden. Svenske PewdiePie, världens kändaste Youtuber, recenserar såväl Dostojevskij som Kierkegaard på sin kanal.

Åldersgruppen 16—29 är något för gammal för skolbibliotek, men även yngre barn och ungdomar tillbringar mycket tid på Tiktok och andra sociala medier. Kanske är det ökande läsandet en pandemieffekt, men det är en gnistra samhället måste fånga och göra till en större brasa.

För unga hatar inte läsning av naturen. Rapporten från Statens medieråd visar att mer än hälften av Sveriges 17—18-åringar ansåg att de lade alldeles för lite tid på böcker och tidningar.

Här har skolbiblioteken en viktig roll att fylla. Läsandet tillgängliggörs för alla, även de barn som kommer från läsovana hem. Språkutvecklingen blir bättre, förmågan att bearbeta information stärks – och framför allt vidgas horisonterna.

Enligt skollagen ska eleverna ha tillgång till skolbibliotek. Men ingenstans stipuleras omfattning eller bemanning. Det gör att skolor, såväl fri- som kommunala, kommer undan med en miniminivå. Fackförbundet DIK visade i en rapport att endast 35 procent av Sveriges elever har tillgång till ett bibliotek på den egna skolenheten som var bemannat på minst halvtid (2022).

Visst är det inte lätt för mindre landsbygdsskolor att ha en heltidsanställd bibliotekarie. Men långt ifrån alla elever går i sådana.

I dag den 27 oktober är det skolbibliotekets dag. Och nästa vecka infaller läslovet, det som förr i världen hette höstlov. Det är ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma att allt inte är fel med dagens unga. Samt att vi behöver fler skolbibliotekarier.