Det var en ödmjuk skara partiföreträdare som samlades i riksdagens pressrum vid lunchtid. Regeringspartierna har tillsammans med Allianspartierna kommit överens om ett antal punkter för att möta och lätta på den svåra situation Sverige befinner sig i till följd av flyktingkrisen. I mitten stod arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson – representerande de partier som trycket att komma överens vilat tyngst på.
”Vi har kommit längre än vad vi själva trott”, sade migrationsminister Morgan Johansson (S). Det hedrar samtliga partier att man lyckats komma fram till uppgörelsen – som dock inte är en ny decemberöverenskommelse. Det poängterades från flera håll. Istället handlar det om icke tidsbestämda insatser i migrations- och integrationspolitiken.
Tuffast har det varit för Miljöpartiet, som tvingats gå med på tillfälliga uppehållstillstånd (tut), med undantag för barn och barnfamiljer.
Sverige kommer även att lägga in en begäran hos EU om omfördelning av flyktingar. Tillsammans med tut ingår det i planen att svenska regler ska harmonisera mer med övriga EU-länders. Fler länder måste ta ett större ansvar.
Därtill ska en anvisningslag om att alla kommuner måste ta emot flyktingar, komma på plats. Där har M fått göra en stor, men nödvändig, uppoffring. I gengäld har partiet fått igenom försörjningskrav för anhöriginvandring. Det kommer extra resurser till kommunerna civilsamhället. S har fått vika sig för övriga partier gällande utökat rutavdrag och sänkta trösklar in på arbetsmarknaden, vilket är mycket välbehövligt.
Uppgörelsen är viktig och visar att Sverige har seriösa partier som kan samarbeta i en krissituation. Surt är förstås läget för Vänsterpartiet, som länge var med i förhandlingarna men till slut valde att hoppa av. V skyller på S och M, men sanningen är att V inte vill kompromissa. Den här uppgörelsen lägger förstås sten på V:s börda efter DÖ spruckit och inflytandet över regeringen minskat drastiskt. Det bådar gott för svensk politik att Vänstern hålls i periferin.