En bråkstake håller försvarstal

Hanif Balis självbiografi siar inte om högerpopulismens framtid.

Hanif Bali.

Hanif Bali.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ledare2022-01-18 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Den moderata partistyrelsens segaste huvudvärk – riksdagsmannen och Twitterprovokatören Hanif Bali – utkom i dagarna med självbiografin ”Mina nio liv” (Mondial, 2022). Memoarskrivande är något politiker i regel brukar ägna sig åt på ålderns höst, men den blott 34-årige Bali har en karriärserfarenhet som heter duga. 23 år gammal valdes han in i riksdagen. Därefter var det raka vägen ner i den dy som utgör det offentliga samtalet på sociala medier.

”Konceptet” Hanif Bali (hans egna ord) är den naturliga skärningspunkten mellan etablissemangspolitiken och den skräniga högerpopulismen. Å ena sidan sitter Bali i riksdagen, med all den makt över svenska medborgares liv uppdraget innebär. Å andra sidan agerar han megafon åt dem som vill att politiker ska ”säga som det är”. Även om det är odiplomatiskt eller medför risker.

Inte konstigt att Moderaterna rev sig i håret, men lät honom hållas. Med Bali som frontman kunde man hävda att partiet var någorlunda folkligt och coolt. I stället för att lägga upp bilder från Stockholmsmingel hängde han med Mjölbypartiet. I stället för att subtilt göra ner politiska motståndare var Bali desto tydligare med sina ”batikhäxa” och ”syltrygg”. Elakt, jovisst. Men effektivt.

Ibland gick det för långt. Som den gången 2018 då Bali twitterpublicerade en mejlkonversation mellan Utrikesdepartementet och en journalist. Det kostade honom en internutredning av partiet. Händelsen nämns för övrigt inte i boken, liksom många andra kontroverser.

Bråket om Sveriges förhållningsätt till Iran mellan Bali och Carl Bildt får desto mer utrymme. Troligtvis för att Bali kan utmåla sig själv som vinnare, trots att han fick lämna flera tunga uppdrag i riksdagen och be om ursäkt. I efter hand kommer hans följare att hålla med honom. De flesta gillar en underdog. Och Bildt kan knappast anklagas för att vara en folkets man.

Bali bjuder även på några politiska spaningar, men nya är de inte. Klassikerna om ghettoisering av utanförskapsområden och starkare alternativmedieplattformar känner vi redan till. Högerpopulismen har i det avseendet blivit tråkigare, i takt med att den agenda som dess företrädare pläderat för det senaste decenniet har anammats av riksdagspartierna.

Gängkriminalitet tas numera på allvar, även av Socialdemokraterna. Invandringen har minskat dramatiskt sedan 2016. Det går sämre än någonsin för vänsterlutande partier med identitetspolitiken som paradgren – Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Bali fick här rätt på praktiskt taget alla punkter. Det kan inte hans motståndare ta ifrån honom. Frågan är vad han ska hitta på nu när han planerar att lämna politiken. Anhängare finns det gott om. Bali blev, med sina drygt 170 000 följare, utsedd till Sveriges mäktigaste twittrare 2021 av Medieakademin. Ärkefienden Bildt fick nöja sig med en andraplats.

Desto mer oklar är förnyelsen på idéfronten. Risken är nu att han antingen kör ihjäl sig i gamla hjulspår eller tvingas allt längre högerut. Här lämnar Bali läsaren utan besked.