Ekopopulism i Linköping

Inte godare eller nyttigare, men dyrare.

Skolmat. God mat ger glada barn - och glad personal.

Skolmat. God mat ger glada barn - och glad personal.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ledare2015-10-26 16:55
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Högre krav bör kunna ställas på dem som levererar mat till Linköpings skolor och förskolor, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Så bra, tänker jag. God och näringsriktig mat bör inte tummas på. Att ungarna äter och äter rätt är jätteviktigt för hälsan och prestationen och… jaha... Nehej, det var inte smaken eller näringshalten eller ens ekonomin som var på tapeten, nej. Det var den politiska imagen som skulle putsas på.

Frågan är varför? Det är kanske för mycket begärt att ställa Björneke och Linköpingstyret till svars. Saken är fastställd på högsta politiska nivå: ”Regeringen har höga ambitioner för att öka den ekologiska produktionen och konsumtionen. Det är viktigt att det finns goda förutsättningar för den ekologiska produktionen och att den potential som finns för fler jobb och en bättre miljö utnyttjas. Regeringen avser därför att arbeta såväl nationellt som i EU för en politik som bidrar till en ökad andel ekologisk produktion och konsumtion”, står att läsa under Näringsdepartementet.

För närvarande ligger målet på 25 av alla offentligt inköpta livsmedel ska vara ekologiska. Miljöpartiet vill gå ännu längre medan landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som verkar vara en pragmatiskt lagd man, svävar på målet. Under förra hösten pågick en intensiv och välbehövlig debatt om ekomatens för givet tagna nyttigheter, startad av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet som författat boken ”Den ekologiska drömmen” (2014). Den fastslår att nej, eko är inte godare, inte mer näringsriktig, inte giftfri och även om den är klimatsmartare på vissa sätt är den ifrågasatt på andra. Därtill minskar odlingarna med omkring 40 procent, vilket gör den dyrare och mer arealkrävande.

Har politikerna läst boken? Bucht svarade diplomatiskt att det fanns ”anledning att ta med denna såväl som annan forskning” och att den kommande Livsmedelsstrategin kommer att innehålla ”såväl ekologisk som konventionell odling” (SvD 16/11).

Jo tack. Det är självklart. Fler konsumenter efterfrågar ekomat och marknadens behov ska marknaden leverera. Sedan kan man alltid diskutera vad denna efterfrågan kommer ifrån. Den politiska vurmen för det ”naturliga” ekologiska, har självklart påverkat. Det ekologiska lantbruket har en roll att spela i det svenska kretsloppet, och ekobönderna har säkerligen dragit flera lärdomar som även konventionellt odlande kan ta del av. Det där sköter nog som sagt marknaden bra.

Problemet är politiken och på det slentrianmässiga sätt de på nationell och lokal nivå sätter upp mål och regler som försvårar och fördyrar för skolor, sjukhus och äldreboenden att köpa in god och näringsriktig mat. ”Visst är det så att vi är två olika partier i regeringen, men i den här frågan tror jag nog att vi kommer att nå framgång”, sade Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson och fortsätter: ”Att döma ut ekologisk odling för att det skulle vara dåligt för miljön och klimatet – det säger sig självt att det inte håller”.

Nej, det gör det faktiskt inte. Och det duger inte att leva på den goda myten om eko. Det är inte hållbart, vare sig politiskt, ekonomiskt eller ekologiskt. Däremot populistiskt och kostsamt för välfärden. Lägg matpengarna på smak och upplevelse. Det är Linköpings barn och ungdomar värda.

Läs mer om