Nu återgår livet till det normala. Från och med 29 september hävs restriktionerna och vi kan återvända till jobbet, gå på konserter och umgås tillsammans igen. Det är stort, även för Sverige som inte hade särskilt omfattande restriktioner jämfört med resten av världen. För vi har kommit lindrigt undan, i varje fall sett till begränsningar i vardagen.
Sett till antalet döda har det inte gått lika bra för oss. Hittills har Sverige nästan 15 000 covid-relaterade dödsfall. Det motsvarar 1,5 promille av befolkningen. Motsvarande siffror för våra närmsta grannländer Norge och Danmark är 0,2 respektive 0,5 promille. Men vi är inte sämst i klassen. I Belgien har två promille av befolkningen dött i sviterna av en coronainfektion trots att landet vidtagit långt mer dramatiska åtgärder än Sverige.
Sverige har förhållandevis hög vaccinationstäckning jämfört med andra länder i Europa, men inte högst. I skrivande stund är 76,5 procent av befolkningen fullvaccinerade med två sprutor enligt statistik från Folkhälsomyndigheten, att jämföra med EU-snittet som ligger på 72,7 procent enligt europeiska smittskyddsmyndigheten. På Irland är hela 91 procent av den vuxna befolkningen fullvaccinerade, och i Danmark och Norge 88,4 respektive 83,5 procent.
Dessutom försvagas vaccinskyddet redan efter några månader. Nya siffror från en studie vid Danderyds sjukhus visar att endast 15 procent av antikropparna mot coronaviruset finns kvar efter sju månader. Det är i sig inget konstigt –vaccin kräver ofta regelbunden påfyllning för att bibehålla sin verkan. Men det innebär att trycket på vaccinationskampanjen kommer att fortsätta vara högt, för Sverige lättar på restriktionerna precis när de som är mest känsliga för en coronainfektion börjar tappa sitt vaccinskydd.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att personer med nedsatt immunförsvar, personer över 80 år, de i särskilt boende och de med hemtjänst får en påfyllnadsdos. Det kan alltså dröja innan vi har en stabil vaccintäckning i hela samhället, vilket innebär att vi behöver fortsätta skydda riskgrupper från smittspridning tills alla fått sin tredje spruta även nu när restriktionerna hävs.
Det är klokt att inte bli oförsiktig nu när livet återgår till någon form av normalitet. Vi behöver fortfarande stanna hemma när vi är sjuka, beakta god handhygien och vaccinera oss när vi får möjligheten. Den svenska strategin har byggt på att vuxna människor tar eget ansvar för sina handlingar, och vi har i stor utsträckning visat att vi kan ta det ansvaret. Låt oss fortsätta med det.