Det måste vara lätt att starta om

Om något är krånligt växer bara kostnaderna för alla.

 Klas Eklund, ordförande för Omstartskommissionen.

Klas Eklund, ordförande för Omstartskommissionen.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2020-08-20 05:48
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

När tio personer ska ta fram en plan för hur Sverige ska ställa om efter coronapandemin behövs någon form av samordning för att förslagen ska fungera tillsammans. Men den så kallade Omstartskommissionen, som tillsattes av Stockholms handelskammare i våras, har valt en annan väg i den slutrapport som nyligen presenterades.

Tanken är inte att planen ska vara färdig eller komplett, utan varje område presenteras oberoende av varandra. Inte helt oväntat innebär detta att de konkreta förslagen, på både kort och lång sikt, är många. Vissa av dem är rimliga och välbehövliga, såsom lägre skatt på arbete kombinerat med justerad moms, acceptans för lägre löner, och borttagande av de stränga amorteringskraven på bolån. 

Men där finns också rent olämpliga förslag som bara bidrar till mer krångel för människor och företag. Till dessa hör exempelvis fastighetsskatt, investeringsstöd för att anpassa arbetsplatser till minskad smittspridning, och riktat jobbskatteavdrag till grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Omstartskommissionen ursäktas av att dess ambition inte är att bidra med ett färdigt reformpaket där alla förslag fungerar med varandra.  Medan riktade stöd och avdrag, som Omstartskommissionen föreslår en hel del av, kan se rimliga ut på pappret bidrar de nästan alltid till ökat krångel. Och när något är krångligt växer kostnaderna för både företag och det offentliga. 

När många företag har det kämpigt ekonomiskt på grund av pandemin ska de inte behöva lägga värdefulla resurser på att söka olika statliga stöd, som sedan ska administreras av handläggare. Den genomgående ambitionen måste vara att det generellt ska vara enklare och billigare för företag att anställa. Och det gäller i alla branscher för alla företag, inte bara de som uppfyller vissa kriterier. 

Därtill får inte ambitionen att underlätta för företag göra livet kortsiktigt svårare för de delar av den offentliga sektorn som är nödvändiga, såsom vård, skola, omsorg. Även jobbstimulerande skattesänkningar behöver kompenseras med minskade utgifter och rimliga ökade intäkter.

Det råder knappast brist på goda idéer för Sveriges väg ut ur och vidare efter coronapandemin, och Omstartskommissionen bidrar med några sådana. Men den viktigaste ingrediensen är en genomgående enkelhet. Dessvärre lär regeringen behöva all inspiration den kan få på det området.