Det här ligger bakom KD-avhoppet till Folklistan

Det var knappast det här som väljarna i Åtvidaberg gav sitt mandat till.

Tidigare KD-toppen i Åtvidaberg Joel Edoff, numera Folklistan.

Tidigare KD-toppen i Åtvidaberg Joel Edoff, numera Folklistan.

Foto: Lotta Willsäter

Ledare2024-04-18 14:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det är en politisk bomb. Hela Kristdemokraternas partigrupp i Åtvidaberg hoppar av och går till nystartade Folklistan.

Vad är det som händer? Hur ska vi förstå oss på det som sker?

Till att börja med bör vi fråga oss hur mycket till kristdemokrater som avhopparna i Åtvidaberg egentligen är, eller var.

Frontfiguren för Kristdemokraterna i Åtvidaberg har varit Joel Edoff. Han framstår som klart drivande i avhoppet till Folklistan. Till Corren säger han att han är vän med avhoppade KD-toppen Sara Skyttedal, som tillsammans med Jan Emanuel har dragit igång Folklistan inför EU-valet.

Joel Edoff är dock inte någon som länge har nött trapphuset upp till fullmäktigesalen i Åtvidaberg för KD. Han gick in som ordförande i lokala partiföreningen och tog plats på valsedeln 2022. Och då var det en förening närmast på randen till nedläggning.

Två av fyra som stod på KD:s valsedel till fullmäktigevalet 2018 hade lämnat kommunpolitiken. Därför meddelade partiet att det var dags för nystart med Joel Edoff i spetsen. Det har partiet också fått.

Edoff syns frekvent i talarstolen på kommunfullmäktige och är aktiv i den offentliga debatten. Han verkar ha gett självförtroende och blåst liv i lokalföreningen. Och det lär ha krävts för att få med alla på att mangrant lämna partiet kort innan ett val.

I Corren sa Edoff redan 2022 att ideologin inte var så viktigt i kommunpolitiken. På det sättet framstår även Joel Edoff som konsekvent. Avhoppet från KD till Folklistan motiverar han mycket med att han inte stod ut med partipiskan:

"Vi vill inte vara låsta till något. Vi vill kunna tänka nytt för att utveckla politiken och förändra på riktigt. Fördelen med Folklistan är att vi inte blir ideologiskt bundna."

För väljarna framstår däremot inte fördelarna som lika glasklara när de ideologiska kopplingarna försvinner och hela partigrupper hoppar runt. Hur ska man som väljare veta vad man röstar på om inte ideologi betyder något?

Och vad blir kvar som riktmärke för folkvalda utan ideologi? Vad styr då beslut? Magkänslan? Tillfälliga trender? Antal likes på Facebook?

Man kan också fråga sig hur KD-gruppens avhopp till Folklistan ska leda till den förändring som Joel Edoff talar om? Hur ska partibytet leda till bättre uppföljningar av exploateringen av Grebo Norrby? Förbättra betygsresultaten på Alléskolan? Eller någon annan jordnära kommunal fråga som KD-ledaren Ebba Busch knappast har lagt sig i.

Eller kan det vara så att Joel Edoff inte främst har Åtvidaberg i tanken när han säger att med bytet till Folklistan ska det bli förändring? Kan det snarare vara så att bytet sker för att inför EU-valet lyfta Folklistan – ett parti som mest framstår som en delad personvalskampanj för Jan Emanuel och Sara Skyttedal?

Det lutar en hel del åt det senare. Och det ser inte bra ut.

Invånarna i Åtvidaberg som lade sin röst på KD gav knappast mandatet att deras röster skulle användas som krut i EU-valet. Särskilt inte i en personvalskampanj åt en före detta socialdemokrat och en avhoppad kristdemokrat, som den lokala KD-toppen dessutom säger sig vara kompis med.