Det är moralen som brister i Sturefors

Barn måste lära sig vad som är rätt och fel.

Vist skola i Sturefors har länge varit en liten idyll. Men skolan växte, bytte skolledningen och arbetsmiljö förändrades helt.

Vist skola i Sturefors har länge varit en liten idyll. Men skolan växte, bytte skolledningen och arbetsmiljö förändrades helt.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Ledare2025-01-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vist skola i Sturefors har det urartat. Fullkomligt.

Lärare blir spottade i ansiktet av elever. De blir kallade hora och jävla fitta. De blir slagna och sparkade.

Elever som drar runt i korridorerna stör undervisningen och vandaliserar. Barn blir misshandlade.

Under 2024 har hittills 120 befarade kränkningar av elever skett. Åtta lärare har sagt upp sig.

Och allt det här utspelas på en låg- och mellanstadieskola med 350 elever. Mitt i den välmående villaidyllen Sturefors.

Hur har det blivit så här?

I Corren säger läraren Sara Bjurman att skolans "förfall" började med en ny ledning som inte markerade mot elever som gjorde fel. Och hon får stöd av Linköpings kommuns utredning av skolan.

"Det finns flertalet elever som har stört ordningen vid upprepade tillfällen utan att någon utredning av ordningsstörande har genomförts".

Kommunens granskning visar även att personalen inte anmäler all kränkande behandling.

undefined
Vist skola

Skulle då allt vara frid och fröjd om alla riktlinjer och rutiner följdes? Knappast. För det är något större som är fel när barn mordhotar lärare och tar stryptag på andra barn.

Det är inte heller bara på Vist skola som personal kämpar med urspårade elever. Samma problem märks i hela Sverige. Och det mest extrema exemplet på utvecklingen lär vara de barn som tar kontakt med kriminella gäng för att de vill utföra mord.

Det har gått så långt att regeringen har tvingats skjuta till 750 miljoner kronor till kommunerna för att öppna akutskolor i landet. Linköping är en kommun som har beslutat sig för att öppna en sådan skola, dit stökiga elever kan tvångsförflyttas i upp till en månad. 

Men vad är då problemet, i grunden? Att den nya generationen verkar ha lägre empati än den tidigare, enligt polismästaren Carin Götblad. Hon stödjer sig i sin tur på ny forskning från USA som visar att generationen som är 20 år och yngre har ett empati-tapp.

En av anledningarna till att yngre inte har utvecklat empati lika starkt är att de har växt upp med internet och sociala medier. 

"Tester visar att man behöver träffa människor i verkligheten för att utveckla en känsla för andra människors reaktioner och känslor. Det saknas när man sitter väldigt mycket framför en skärm, och det kan vi se att de här barnen gör", säger Carin Götblad till TV4 och fortsätter.

"Man behöver träna barn i rätt och fel, det visar all erfarenhet och samvetet är någonting som man också behöver träna i moralträning."

Att lära barn vad som är rätt och fel är föräldrarnas ansvar, även om det inte fråntar alla andra som möter barn ett ansvar. Det krävs en by för att uppfostra ett barn.

För de unga som inte har med sig en tillräcklig moralisk kompass hemifrån blir i synnerhet skolan en viktig plats för att lära sig hyfs. Men när gränsdragningen brister i skolan blir konsekvenserna svåra – i synnerhet om nya generationer har lägre empati. Det märks nog på Vist skola.