Vinterns elpriser beräknas bli högre än på flera årtionden. Hela samhället tvingas att ställa om därefter, vare sig vi vill det eller inte.
Under tisdagens presskonferens delgav regeringen att nästan 200 myndigheter har fått i uppdrag att snabba på arbetet med minskningen av sin energianvändning. Det kan handla om åtgärder som att installera energisnåla lampor eller att styra belysning och ventilation efter behov.
Åtgärderna kan i sig verka oskyldiga. I en annan tid kanske de till och med hade applåderats – det är väl bra det offentliga Sverige inte förslösar skattekronor i onödan. Problemet är dock det uppenbara. Här handlar det om försök att hafsigt sätta plåster på det blödande sår som åratal av vanvettig energipolitik förorsakat.
Resultatet av denna politik känner vi vid det här laget till. Elräkningar för tiotusentals kronor, som en extra smocka när hushållen redan har svårt att klara vardagsinköpen. Energimyndigheten uppmanar hushållen att vara beredda på planerade strömavbrott (SvD 9/6). Företag som tvingas avstanna produktionen, med förödande konsekvenser som följd.
Det behövs inte mycket för att sätta livsmedelsproduktionen i gungning. I augusti drabbades brödjätten Pågen av ett elavbrott som påverkade leveranserna i hela fyra veckor. Ni kanske undrar hur länge avbrottet varade? En sekund (AB 28/8).
90 procent av all svensk livsmedelproduktion kommer från elområde tre och fyra, där priserna är som värst.
Regeringen har i månader skyllt utvecklingen på ”Putinpriser”. Men det var inte Putin som röstade för att avveckla Ringhals 1 och 2 i förtid. En omröstning som M, L, KD och SD förlorade med en rösts marginal. Och det var inte heller Putin som efter valet 2014 stoppade Vattenfalls planer på att bygga två nya reaktorer för att ersätta Ringhals 1 och 2, ett projekt som inletts under Alliansregeringen.
Det var de rödgröna.
Kärnkraft är inte hela lösningen. Men vi vet att stabil och ren baskraft är en nyckel till såväl beständig elförsörjning som klimatomställningen. Dessutom tar den tid att bygga ut. De beslut vi fattar i dag bäddar för elförsörjningen långt in i framtiden.
Socialdemokraterna har indikerat att partiet börjar vända i kärnkraftsfrågan. Det är välkommet, men kappvändningen i elfte timmen skaver. Det är som med allt annat – gängkriminaliteten, utanförskapet och Nato.
Årets vinter kommer att bli särskilt mörk och kall. Och agerar regeringen inte slagkraftigt blir vintrarna efter denna knappast muntrare. Den Laga efter läge-metoden som S tycks tillämpa på allt och ingenting är inte vad vi i nuläget behöver.
På söndag har vi ett val. Det måste inte vara så här.