I EU-valet står mycket på spel för Centerpartiet – och i synnerhet för partiledaren Muharrem Demirok, från Linköping. Men låt oss ta allt från början.
Det hände något historiskt i valet 2022. Centerpartiet närmast kollapsade i sina klassiska fästen på landsbygderna. Bondepartiet övergavs av bönderna.
Det här är inte heller illvilligt tal. Opinionsundersökningar och valresultat visar det.
Redan innan valrörelsen drog igång hade Centern tappat positionen som största parti bland lantbrukare till Sverigedemokraterna. I valet fortsatte utförslöpan bland tidigare trogna väljargrupper.
C backade kraftigt i klassiska centerbygder i norr, väst och sydost. Partiet blev utan riksdagsmandat i Skåne norra och östra, Västra Götaland norra, Gotland, Kronoberg, Kalmar, Jämtland och Norrbotten.
I eftervalsanalysen framträder bilden av ett historiskt nederlag och något djupt smärtsamt. Om tillbakagången i de traditionella styreområdena skrivs:
”Det var här Centerpartiet bildades och först växte sig starkt. I dessa och många andra valkretsar är de procentuella förlusterna stora bland landsbygdsboende, i områden där Centerpartiet utgjort en naturlig del av samhälls-gemenskapen i byn och bygden.”
I den pågående EU-valrörelsen verkar dock C köra på som förr. Ambitionen framstår vara att vinna tillbaka de förlorade väljarna i de för partiet klassiska bygderna.
För den som i torsdags lyssnade på Ekots utfrågning av Emma Wiesner, Centerpartiets toppkandidat till EU-valet, lät det som om det var samma bondeparti som förr. Hon fick många frågor om lantbruk. Efteråt konstaterade Sveriges Radios kommentator att bönderna är hennes kärnväljare.
Det här gör att mer än en plats i Europaparlamentet står på spel för C i EU-valet. Valresultatet kommer att visa om C har kunnat vinna tillbaka en del landsbygdsväljare eller om förlusten består. Och det här gör EU-valet till något av ett ödesval för dess partiledare Muharrem Demirok, som när han får frågor om lantbruk skämtsamt lyfter att han växt upp i Stockholmsförorten Vårby gård.
Centerns partiledning behöver visa att den har en strategi som kan återta förlorad mark och vända de dåliga opinionssiffrorna. Partiet behöver visa att det har en politik som kan attrahera landsbygdsväljare. Om inte ställs partiet inför ett brutalt vägval.
Den ena vägen är att partiet accepterar förlusterna av sina klassiska fästen. Det innebär att centerpolitiker över hela landet behöver förlikas med tanken att C:s tid som stort parti i många kommuner och regioner utanför storstäderna lär vara förbi. Det betyder också att den svenska politiska geografin ritas om. Att ett historiskt skifte inträffar. Och att C behöver byta identitet, från bondeparti till något mer storstadsorienterat.
Den andra vägen är att Centern gör ännu mer för att återta de förlorade väljargrupperna. Men det kan knappast göras utan att det blir dålig stämning i bygdegården, då det lär kräva betydande omprövningar av C:s politik.
Ett dåligt valresultat i EU-valet vore brutalt för Centerpartiet i allmänhet, och för Muharrem Demirok i synnerhet.