Den osäkra framtid är vår

Idealism står mot verklighet i energipolitiken.

Kärnkraft. Ringhalls utanför Varberg.

Kärnkraft. Ringhalls utanför Varberg.

Foto: ADAM IHSE / TT

Ledare2016-02-07 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I förra veckan meddelade förlusttyngda Vattenfalls vd Magnus Hall att energibolaget kommer att stänga samtliga sina kärnkraftverk – såvida inte skatten på sju öre per kilowattimme på kärnkraftsproducerad el tas bort. ”Det här är fakta på bordet, så här ser det ut. Vi kan inte ta beslut som inte är ekonomiskt försvarbara”, sade Hall och vände sig nog särskilt till sin ägare, svenska staten.

Kärnkraften har blivit för dyr att producera så två reaktorer på Ringhals, liksom två i Oskarshamn (Eon) stängs i förtid. Fungerande och klimatsmart elproduktion som läggs ner. Är det god hushållning det?

Det spelar egentligen ingen roll, i alla fall inte för Miljöpartiet. Kärnkraftsmotståndet är lika inbitet i de gröna som den generösa invandringspolitiken. Den övertygelsen har MP å andra sidan tullat på för att få sitta kvar i regeringen. Är det möjligt att partiet även skulle kunna backa angående kärnkraften?

Gräsrötterna hade förmodligen kunnat tolerera att ingenting alls skedde på kärnkraftsfronten, trots grön kraft i regeringen. Men att gå från en höjning av effektskatten (dessutom med f d Metallbasen och industrivännen Stefan Löfven som statsminister!) till ett borttagande av den bör vara mer än medlemmarna är villiga att svälja.

Miljöfrågan är trots allt partiets namn och existensberättigande. Se på Linköping: S-MP-L-koalitionen ska bygga olönsamma vindkraftverk för 250 miljoner kronor. Enligt Tekniska verkens vice ordförande Gösta Gustavsson (C) kan det på sikt ”bli frågan om flera tusen miljoner av våra skattepengar som ska läggas på köp av vindkraft enligt MP” (Corren 4/2). Men i den gröna världen är inget pris för högt för en god miljö. Kruxet med den sanningen är ju att kärnkraften är koldioxidneutral och i Sverige står reaktorerna på stabilt urberg. Det är mot all rim och reson att låta stabila och klimatvänliga elproduktioner gå i graven – särskilt som Sverige står inför betydande utmaningar.

Gösta Gustavsson föreslår en lokal energikommission, med samma breda politiska sammanställning som den nationella Energikommissionen som precis har inlett sina överläggningar om den framtida energiförsörjningen. Det är ingen dum idé – om koalitionen är intresserad av att lyssna?

Att samtliga partier är representerade i den nationella kommissionen spär ut MP:s inflytande. Rimligen borde partiet enbart finna fullskaligt stöd i sitt kärnkraftsmotstånd i Vänsterpartiet. Det bådar gott. När det kommer till den för svensk ekonomi så viktiga energiförsörjningen får inte idealism gå före verklighetens behov – det har Sverige inte råd med.