Den gröna högerns renässans har nått Sverige

Klimat- och miljöfrågorna är inte naturliga vänsterfrågor och därför är det klokt av Moderaterna att utmana vänsterns sakägande på området.

Ledare2021-10-25 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Partistyrelsen presenterade inför arbetsstämman i Helsingborg en gedigen proposition på miljö- och klimatområdet. För fyra år sedan deklarerade Ulf Kristersson att partiet långsiktigt kommer växla upp arbete med miljö- och hållbarhetsfrågorna. Har den gröna högern sin renässans?

En undersökning från Demoskop visade i början av året att Moderaterna var det parti som hade högst förtroende i klimatfrågan. När Demoskop i augusti frågade väljarna vilken fråga som var den viktigaste kom miljön- och klimatet på fjärdeplats efter sjukvården, lag och ordning, invandring och integration. För närvarande är det jämnt mellan blocken och 2022 kan gröna frågor bli strategiskt viktigt för Moderaterna. 

Miljön och klimatet är inte vänsterfrågor, tvärtom är det naturliga frågor för högern. Men länge har vänstern haft ett sakägande i frågorna, till stor del för att dessa inte varit särskilt prioriterade på högerkanten.

Utifrån ett ideologiskt perspektiv har både liberala och konservativa partier ett arv att förvalta. Den liberala utgångspunkten måste vara skadeprincipen, att den personliga och ekonomiska friheten utövas med respekt för andras rätt till liv och egendom. För den konservative bör förvaltarskapstanken vara bärande, att inte lämna planeten i sämre skick till framtida generationer. För ett liberalkonservativt parti som Moderaterna går det utmärkt att förena dessa tankegods i konkreta politiska förslag.

Både Margaret Thatcher och Ronald Reagan gick i bräschen för miljön under sin tid. Moderaternas offensiv inom området och lanseringen av en grön agenda kan även ses mot bakgrunden att konservativa partier ute i Europa har gått i den riktningen. Både Tories i Storbritannien och CDU i Tyskland kan tjäna som exempel på konservativa partier som gått i en mer grön riktning.

Moderaternas politik står i direkt motsats till regeringens politik. Ett växande behov av elektricitet ska bemötas med mer kärnkraft, det växande behovet av mineral ska bemötas med fler gruvor och brukandet av skogen blir en del av klimatomställningen i stället för en motståndare till det. 
Hur man ska tackla klimat- och miljöproblemen är slutligen upp till väljarna att avgöra, men med Moderaternas redan höga förtroende i klimatfrågan och debatten om till exempel energiförsörjningen lär den gröna offensiven inte vara till nackdel.

Den gröna högern har nått Sverige.