Att döma av Folkhälsomyndighetens oro för spridning av deltavarianten under den senaste tiden, lär det sista steget i hävda restriktioner, som planerades till början av september, skjutas upp. Regeringen vill förlänga (12/8) pandemi- och serveringslagarna med fyra månader, från den 1 oktober då de annars upphör att gälla. Detta tycks dock stöta på patrull i riksdagen. Enligt en rundringning av Ekot bland riksdagspartierna (20/8) är en majoritet bestående av M, KD, SD och V emot föreslaget.
Motståndet mot en sådan förlängning är rimligt. Som socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) påpekar möjliggör lagarna inskränkningar av medborgarnas fri- och rättigheter. Det bör inte tillåtas längre än nödvändigt.
Dock vill oppositionspartierna inte att lagarna helt ska upphöra. Vänsterpartiet vill helst förlänga en månad i taget medan de övriga föredrar två månader. Med tanke på att smittspridningen ökar och att deltavariantens effekter ännu till stor del är okända vore något annat oansvarigt. Smittskydd är en av statens kärnuppgifter.
Ändå återstår frågan om hur vi ska minska smittspridningen och minimera begränsningarna av människors frihet. Moderaterna föreslår i DN Debatt (20/8) att vaccinpass införs, exempelvis till restauranger, som en övergångslösning så länge restriktionerna är kvar.
Det finns skäl att vara vaksam mot begränsningar i rörelsefriheten. Människors rätt att fritt kunna leva sina liv bör inte hänga på att man följer statliga uppmaningar. Det vore heller inte helt oproblematiskt utan statligt tvång, om i stället exempelvis enskilda restaurangägare utestänger ovaccinerade gäster.
Trots dessa reservationer är ett tillfälligt införande av vaccinpass en rimlig lösning ur Sveriges situation. Om restriktionerna ändå måste vara kvar är det bättre att de påverkar så få personer som möjligt. Med pass kan den som inte utgör någon fara leva ett någorlunda normalt liv. En sådan åtgärd vore knappast heller exceptionell. Faktum är att användningen av pass historiskt infördes just för att möjliggöra resor under sjukdomsutbrott.
Vaccinpass bör införas men bara som en tillfällig åtgärd, och framför allt får det inte användas som en ursäkt för att förlänga restriktionerna längre än nödvändigt.
Därför kan vaccinpass behövas
Att vi i Sverige ska kunna lämna coronapandemin bakom oss och återgå till ett normalt samhällsliv är ett av höstens viktigaste politiska mål. För att landet ska öppnas så smärtfritt som möjligt kan det krävas åtgärder som annars vore olämpliga, såsom vaccinpass.
Vaccinpass bör införas men bara som en tillfällig åtgärd.
Foto: Nelson
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.