Därför behöver Skyttedals karriär inte vara över

Kristdemokraterna möblerar om på sin lista inför EU-valet. David Lega flyttar upp och blir förstanamn. Förra valets förstanamn – Sara Skyttedal – hoppar av.

Så här såg det ut i april 2019 när Sara Skyttedal var Kristdemokraternas toppkandidat i det kommande EU-valet.

Så här såg det ut i april 2019 när Sara Skyttedal var Kristdemokraternas toppkandidat i det kommande EU-valet.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2023-09-28 19:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Lega ska överlägset ha fått flest röster i det interna provvalet, medan Skyttedal enligt egen utsago inte ha fått något starkt stöd i omröstningen. Hon erbjöds andraplatsen men tackade nej då hon inte fick vara toppnamn (SVT 25/9).

Det verkar alltså inte handla om någon regelrätt petning. Om partiet verkligen hade velat bli av med Skyttedal hade de inte erbjudit henne andraplatsen. Och om Skyttedal verkligen hade velat förbli Europaparlamentariker hade hon inte behövt hoppa av. Frågan är förstås vilken ställning Skyttedal nu har inom partiet och vad hon tänker göra härnäst. 

Skyttedal hamnade i en märklig situation efter att hon intervjuades i SVT 30 minuter (2/2). Hon berättade att hon använt narkotikaklassade preparat för att ta sig ur depression, och att hon använt cannabis under sin tid som Europaparlamentariker. Stormen i det gamla frikyrkopartiet lät inte vänta på sig. Partiledaren Ebba Busch tog avstånd och kommunalrådet i Jönköping, Mia Frisk, krävde Skyttedals avgång. 

Det var inte första gången som Skyttedal hamnade på kant med delar av sitt parti därför att hon var för tidigt ute i en fråga. I valrörelsen 2014 skrev hon en debattartikel i DN där hon menade att Sverige måste pressa andra EU-länder att ta emot fler flyktingar eftersom den egna kapaciteten att integrera redan hade överskridits. För detta fick hon löpa gatlopp även inom det egna partiet. Fyra år senare var de åsikter Skyttedal framfört i artikeln vedertagna av såväl Socialdemokrater och Moderater som av Kristdemokrater. Pendeln svänger fort men den som går först bli sällan belönad.

Valet 2014 skulle ha varit tillfället för Skyttedal att komma in i riksdagen. Hon kandiderade i Kronoberg men kom inte in. Partiet placerade henne som kommunalråd i Linköping. Men hon lyckades upprepade gånger få genomslag i den nationella debatten. Bland annat när hon öppnade champagne då Decemberöverenskommelsen föll. För detta och andra mediala utspel fick hon stark kritik från vänster men mycket beröm från höger. Problematiskt nog verkade gränsen för Skyttedals stöd gå rakt igenom det egna partiet. 

En vanlig kommentar kring Skyttedals avhopp är att ett litet parti som Kristdemokraterna inte har råd att förlora en röstmagnet. Ett motargument är förstås att ett litet parti inte heller ha råd att han en central politiker som splittra de egna väljarna. Man kan också betänka att Skyttedals sätt att agera ensamvarg aldrig hade tolererats i något av de större partierna. 

Varje gång Skyttedal är i blåsväders hörs röster som önskar att hon går till Sverigedemokraterna. De som önskar det har dock missat en viktig poäng. Sara Skyttedal har hela tiden varit en  idépolitiker driven av kristdemokratisk ideologi. Om vi får se henne på en lista igen är den kristdemokratisk. Kanske till riksdagen 2026. Förutsatt att det inte är så att hon faktiskt har tröttnat på politiken.