SÄ var det dags igen. Förekomsten av fladdermöss kan sÀtta stopp för stora planer. Den hÀr gÄngen handlar det om drygt 100 bostÀder i Berg, utanför Linköping.
Fladdermöss har tidigare stoppat Lalandias planer i Motala. Det var Àven lÀnge ovisst om fladdermöss kunde hindra rivningen av silon i Vadstena.
Vad beror dÄ det hÀr pÄ?
Jo, att alla fladdermöss Àr skyddade enligt artskyddsförordningen. Den sÀger att inga fladdermöss fÄr dödas, skadas eller störas. Inte heller fÄr deras bon skadas. Och det hÀr gör fladdermöss till ett slagtrÀ i hÀnderna pÄ alla som vill stoppa byggplaner, likt Vretaklosterbygdens företagarförening. I Corren framfördes nyligen oro frÄn föreningen över vad som ska hÀnda med fladdermössen om det byggdes hus pÄ det gamla sÄgverksomrÄdet.
Visserligen kan det vara sÄ att företagarföreningen drivs av en genuin omtanke om brunlÄngöra, dvÀrgpistrell och större fladdermus. Men i sÄ fall framstÄr det som en ny inriktning pÄ verksamheten. NÀr samma förening för ett par Är sedan kritiserade byggplanerna i en debattartikel i Corren nÀmndes inte fladdermöss.
En inte alltför vild gissning Àr att företagarföreningens vurm för fladdermöss i stÀllet grundar sig i att de smÄ krabaterna kan hindra att ett företagsomrÄde omvandlas till bostadsomrÄde.
Men det Àr inte bara fladdermöss som kan hindra tilltÀnkta byggen. I Skeda söder om Linköping stoppades en bergtÀkt av att det fanns större vattensalamander i omrÄdet. I Söderköping har det efterlÀngtade bygget av nya E22 förbi staden skjutits framÄt med mÄnga Är, efter att hasselsnok setts i nÀrheten.
Det starka skyddet för en del arter gör dÀrför att alla som vill stoppa ett byggprojekt gör klokt i att leta efter vissa fredade arter. Och om lagstiftningen pÄ det hÀr sÀttet kan uppmuntra till engagemang för sÀllsynta arter Àr det gott.
Det Àr dock som upplagt för att vi Àven fÄr motsatt effekt. Det kan vara att den mindre samvetsgranne exploatören ser till att rensa ett omrÄde pÄ allt som kan vara fridlyst innan nÄgra planer presenteras. Eller att den som Àger mark som kan bli aktuell för exploatering ser till att omrÄdet inte blir artrikt.
Det Àr Àven som upplagt för Àr att det uppstÄr en svart marknad för vattensalamandrar och fladdermöss. För det lÀr finnas en del som Àr beredda att betala mycket för att stoppa ett vÀgbygge som klyver tomten, en vindkraftpark som fördÀrvar utsikten eller liknande. Och om motstÄndet mot en del stora byggprojekt kan mobilisera mÀnniskor till ÄrslÄnga kamper, dÄ lÀr det Àven kunna finnas ett fÄtal som Àr beredda att ta reda pÄ fridlysta arter och slÀppa ut dem dÀr man vill fÄ ett bygge stoppat. DÄ Àr striden vunnen.
NÄgot mer som talar för den hÀr utvecklingen Àr att artskyddsbrotten under senare Är har ökat bland kriminella. Det finns en svart internationell marknad för i synnerhet fÄgelÀgg och orkidéer. Samlare betalar hutlösa summor för att lÀgga vantarna pÄ en del sÀllsynta djur och vÀxter. Att Äka dit för brotten Àr samtidigt svÄrt och straffen lÄga.
Lyckligtvis finns det en enkel lösning för att hindra att utvecklingen gÄr sÄ lÄngt som att det uppstÄr en svart marknad för fredade arter. Och det Àr att lagstiftning och myndigheter blir mer flexibla och snabbare med att tillÄta flytt av sÀllsynta arter, frÄn dÀr det ska byggas till platser dÀr det har skapats och fredats livsmiljöer.
I lÀngden framstÄr en sÄdan lösning som en vinst för alla. MÄnga naturreservat kan skapas med privata pengar om exploatörer fick större möjligheter att flytta fredade arter och kompensera förluster av livsmiljöer.