EU-valet är oberäkneligt. Många röstar nog pliktskyldigt eller inte alls. Så det är lätt att oväntade och udda frågor blir stora. Eller att kortlivade enfrågepartier slår sig in.
I valet 2004 kom Junilistan in i Europaparlamentet. 2009 var det Piratpartiet. Och 2014 Feministiskt initiativ.
Vad som kommer att definiera årets EU-val är osäkert. Hittills har inte någon enskild fråga dominerat, som år 2014 då Miljöpartiet red på en grön våg och fick ett rekordresultat.
En händelse som dock kan komma att forma valrörelsen är Sara Skyttedals plötsliga beslut att starta ett eget parti. Den tidigare KD-toppen lär satsa på att det här ska bli årets skräll i EU-valet.
Att det tidigare kommunalrådet från Linköping skulle lämna politiken utan strid var det nog få som trodde. Att hon sparkats som KD:s toppnamn till EU-valet, lämnat partiet och nu sitter som politisk vilde i EU-parlamentet verkar snarare ha sporrat.
Mycket talar också för att hon kan komma att synas en hel del framöver. Sara Skyttedal har tidigare visat att hon med små medel kan få stort genomslag. Att hon har en plats i EU-parlamentet stärker även positionen i offentligheten.
Om Skyttedal lyckas ta plats i valrörelsen lär hennes opinionsstöd ständigt jämföras med Kristdemokraternas – partiet som hon lämnade, eller som lämnade henne. Och den här striden kan göra EU-valet intressant för fler.
För det finns något kittlande i den kamp som kan uppstå på den högra planhalvan mellan två politiska kändisar. Sara Skyttedal står mot Alice Teodorescu Måwe, som är KD:s nya förstanamn.
Dessa två är opinionsbildare kända för att inte undvika laddade frågor. De har båda en viss stjärnstatus. Kampen mellan de två kan bli valets stora följetong – och gynna båda i opinionen.
Visserligen finns det mängder med verkliga frågor som vore mer angelägna att ägna valrörelsen åt. Som taxonomin, EU:s gemensamma klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Eller att EU alltmer lägger sig i svensk skogspolitik, som ska vara en nationell fråga. Eller hur jordbrukspolitiken bör se ut efter ett ukrainskt EU-inträde, något som skulle öka jordbruksarealen i unionen med 25 procent.
Men som tidigare val tyvärr har visat är det svårt för väljarna att på kort tid sätta sig in i den komplexa EU-politiken. När det i stort saknas en kvalificerad EU-politisk debatt i Sverige mellan valen, så är det svårt att få igång en valrörelse som handlar om politikens utformning.
I stället är det som upplagt för att årets EU-val ska utvecklas till följetong som kretsar kring Sara Skyttedal och Alice Teodorescu Måwe. Det blir stjärnornas krig.