Skjut- och sprängvåldet är gangstersamhällets ytliga symtom. För att långsiktigt rensa ut den djupa rötan behöver myndigheterna dock rycka undan de smutsiga pengar som göder gängen.
Det har Tidöpartierna fattat. Därför bad Gunnar Strömmer (M) den gamle rättspolitiske räven Stefan Strömberg att utreda hur man kan vässa Ekobrottsmyndigheten, EBM.
Utanför Stockholm finns EBM i sex städer, däribland Linköping. Kontoret på Brigadgatan hanterar ekobrott från Dalarna ner till Jönköping och ut till östgötska skärgården. I Sveriges kamp mot gängen är Linköping en högborg.
Nu läcker Strömbergs utredning som ett såll, och källorna menar att han i stället vill lägga ner EBM. Personalen ska skyfflas undan: åklagarna till Åklagarmyndigheten och resten till Polisen, ungefär.
Poängen ska vara att spara kostnader. Idén stinker managementkonsult och lär inte sluta väl.
En organisation är inte bara summan av de anställdas formella arbetsbeskrivningar, utan vilar på den kultur och tillit som sitter i väggarna. När en ritbordsplan hårdhänt drivs igenom uppifrån brukar det där mjuka slitas sönder, vilket skapar vilsenhet och vantrivsel hos de anställda.
Och det är inte säkert att EBM-anställda ens låter sig flyttas till Polisen. Enligt LiU-forskaren Stefan Holgersson har Polisen problem med hierarisk tystnadskultur och vänskapskorruption.
Det beror nog på att poliser har taskiga förhandlingslägen i sina karriärer. Deras unika kunskaper – skjuta pistol, hålla förhör och hacka mobiler – är inte helt lätta att omsätta i andra branscher. Och till skillnad från sjuksköterskor kan de inte byta mellan fristående Regioner, eftersom Sverige sedan 2015 har en enda stor polismyndighet. Och eftersom det (tack och lov!) inte heller finns bemanningsbolag med ”hyrpoliser” har den nya jättemyndigheten nästan monopol på att anställa polisiär kompetens. Det är också svårt för Polisfacket att hota med strejk för att slå vakt om personalen.
När de anställda har ont om alternativ kommer Myndigheten undan med att behandla dem lite vårdslöst. Än värre blir det när politiker pressar deras chefer att göra olika ”satsningar”. Då blir arbetsmiljön dålig.
Om EBM lades ner skulle nog många anställda därför nobba Polisen och i stället fly till banker, försäkringsbolag och byggbranschen. Där får de schyst pröjs för sin brottsförebyggande kunskap.
Även om Strömberg skulle ha rätt i teorin är det sällsynt tondövt att vilja slå sönder en organisation som just nu är mitt uppe i vårt lands existentiella kamp mot den organiserade brottsligheten.
EBM:s anställda i Garnisonen borde lämnas i fred att sköta sina jobb.