I går var Moderaternas Ulf Kristersson i Linköping. Partiledaren började med en pressträff för lokal media tillsammans med kommunalråden Niklas Borg och Annika Krutzén för att sedan åka till Ica i Berga.
Kristersson var inte bara i Linköping i går, utan släppte även partiets nya 52-punktsprogram för trygghet. ”Det handlar om konkreta satsningar på socialtjänst, skola och missbruksvård” står det på partiets hemsida.
Förslagen rör sex områden för främst preventiva åtgärder som ska ge större trygghet i samhället. Det handlar om stärkt stöd så barn och unga inte dras in i kriminaliteten, stärka skolan, satsa på missbruksvården, nolltolerans mot ungdomsbrottslighet, förbättrad integration och stärkt arbetslinje. Programmet är gediget. Mer konkret föreslår partiet bland annat att stärka socialtjänsten, inrätta ett nationellt kunskapscentrum för brottsprevention och ett nationellt exit-program för gängkriminella, sänkta skatter och ökade resurser till BUP.
Regeringsfrågan har länge legat som en blöt filt över Moderaterna, tätt följd av låga opinionssiffror. Partiets linje har grundat sig i så kallade ”Hårdare tag”. Därför är det ytterst välkommet med ett program som presenterar mer än bara högre straff.
Programmet var brett, men innehöll ett par punkter där en diskussion om avvägningen mellan integritet och brottsbekämpning verkligen är på sin plats, såsom införandet av anonyma vittnen. Kristersson berättar för Corren att han anser att det är värre för rättsstaten att så få lagförs för brott än att anonyma vittnen införs.
Högre straff och den så kallade danska modellen verkar inte riktigt ha gått hem hos väljarna, trots att det är just brott och straff som är valets stora fråga. Moderaterna ökar nämligen inte i Opinionen (Demoskop).
Men dagens Kristersson hade framförallt en annan, mer hoppfull och konkret sida. Han la nämligen fokus på vikten vid ett starkt civilsamhälle. Kristersson beskrev vikten av en stark idrottsrörelse för att få unga människor bort från kriminaliteten och in i ett sammanhang med vänner, ansvarskänsla och fritidsintressen.
Det är klokt tänkt av Moderaterna. Skolan är A och O för en lyckad framtid. Utan godkända betyg i skolan är vägen till utanförskap stor. Men fritiden får verkligen inte underskattas. Med ett starkt föreningsliv kommer ungdomar förhoppningsvis vända sig dit i stället för att söka acceptans i gäng. Föreningar och civilsamhälle vidgar den egna världen och ger många välbehövligt självförtroende om att man visst kan saker.
Civilsamhällesperspektivet och tron på samhällets mindre aktörer klär Moderaterna. Jag hoppas det får höras mer i valrörelsen.