Christian Dahlgren: Visst kan vi klara klotet!

Klimatproblemet är till för att lösas.

Hotas jorden ska vi rädda den.

Hotas jorden ska vi rädda den.

Foto: TT

Ledare2018-08-15 18:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Tänk globalt, agera lokalt! Det är en utmärkt devis att ha som ledstjärna i bemästrandet av klimatförändringarna. "Det är väldiga och själlösa krafter som satts i rörelse styrda av fysikaliska lagar som inte bryr sig ett dugg om människors liv och hälsa", skriver fysikprofessorn Ulf Danielsson i en tänkvärd artikel på onsdagens kultursida i DN.

Med all rätt manar han till större allvar i hanteringen av denna existentiella ödesfråga, där hela civilisationens framtid ligger i vågskålen. En utmaning av sådana dimensioner är lätt att blekna inför. Men känslor av uppgivenhet och apokalyptisk pessimism hjälper ingen.

Ett slag får aldrig anses förlorat på förhand, även om oddsen verkar dystra. Kanske kan detta tvärtom visa sig vara allas vår ”finest hour", som Winston Churchill sa i ett annat sammanhang som också krävde beslutsam mobilisering mot synbarligen oövervinnerliga krafter.

Alltså! Vår egen lokala plats på jordklotet är Sverige. Hur ska vi, detta lilla land i norra Europas utkant, agera för att konstruktivt bidra till lösningen på ett globalt jätteproblem? Lyckligtvis är redan våra utsläpp av den växthusdrivande koldioxiden låga. Faktiskt en rejäl bit under genomsnittet i såväl EU som OECD.

Anta att Sverige blev komplett koldioxidneutralt imorgon. Krasst, det hade inte spelat någon roll. Vår andel av koldioxidutsläppen är i internationellt perspektiv försumbar. Men det är självklart ingen ursäkt till passivitet.

En förnuftigt genomförd omställning i Sverige, vilken tillgodoser de kombinerade behoven av miljöhänsyn och ekonomisk tillväxt, blir också en attraktiv modell som andra industriländer kan hämta inspiration ifrån. Exemplets makt ska inte underskattas!

Vi är sedan gammalt en framstående ingenjörsnation och har tidigare varit världsledande på kärnkraft. Denna fossilfria energikälla bör vi satsa på att utveckla vidare och bidra till forskningen för bygget av fjärde generationens reaktorer.

Dessa är mycket säkrare och utnyttjar kärnbränslet så effektivt att ingen ny uran behöver brytas på tusentals år! Då öppnas även rika möjligheter att exportera stora mängder klimatsmart kärnkraftsel till våra grannländers fromma.

På samma sätt bör Sverige försöka ta ledartröjan i utvecklingen av CCS-tekniken, som tar bort koldioxid från atmosfären och lagrar den i marken.

Nog är läget allvarligt. Men nattsvart hopplöst? Låt oss medverka till att bevisa för domedagsprofeterna att de har fel.