Egentligen borde jag vara glad. Liksom i princip alltså, för att citera Povel Ramels svängiga låt "Jag diggar dej". Jag diggar världen innan de stora otäcka krigen, den värld av igår som författaren Stefan Zweig vittnar om i sina memoarer.
"Vi kunde leva mer kosmopolitiskt, då hela världen stod öppen för oss. Vi kunde resa utan pass och tillstånd, vart vi ville, ingen förhörde oss för att utröna vår politiska inställning, härkomst, ras och religion”, skriver han nostalgiskt om den fria tillvaron som försvann med katastrofen 1914.
När första världskriget bröt ut återinförde statsmakterna passtvång, gränskontroller och tullar som avskaffats under 1800-talets liberala epok. En "tillfällig" åtgärd så länge kriget varade, sades det.
Misstro alltid politiker som använder det ordet. Momsen skulle vara "tillfällig", lovade Gunnar Sträng. Värnskatten skulle vara "tillfällig", lovade Göran Persson. Vi vet hur det gick med det. De internationella gränsmurarna blev också kvar, trots att första världskriget varit avblåst i hundra år nu.
Men skapandet av EU innebar ändå ett partiellt fall framåt - eller tillbaka snarare. Genom unionens inre marknad och Schengensamarbetet kan vi medborgare i de anslutna länderna åtminstone få en hygglig aning om hur världen gestaltade sig när Stefan Zweig var ung, även om det endast handlar om den europeiska delen av klotet. Inom Schengenområdet ska fri rörlighet råda, oavsett personlig nationalitet.
I gengäld måste Schengenländerna ha tuffa gränskontroller utåt. Det sistnämnda tar emellertid Sverige busigt lätt på, vilket EU-kommissionen rasar över i en ny rapport.
Egentligen borde detta glädja mig. Liksom i princip alltså. Det är ju som Sverige på ett punkigt vis vill bidra till att göra världen mer frihetligt Zweiglik igen. Men så är det naturligtvis inte.
Att Sveriges yttre gränskontroller fungerar dåligt beror på slarv, nonchalans, usel organisation och inkompetens. Det är inte bara skämmigt i allmänhet. Vi bryter mot våra avtalsmässiga Schengenförpliktelser och hotar att ställa till med betydande skada både för oss själva och övriga medlemsstater. För detta finns inga ursäkter.
Jag diggar dej, Zweig. Men jag är heller inte naiv. Världen av idag är dessvärre en mycket osäker och farlig plats.
Förmår inte Sverige ta sitt ansvar för Schengens yttre gränsskydd betyder det att vi blir Europas svaga länk i bekämpandet av internationell brottslighet, jihadistisk terrorism och subversiva element från illasinnade främmande makter. Det kan blott frihetens fiender digga.