"Om betygen inte fanns, då kunde skolan bli en plats där man lär sig samarbeta och tänka själv och ta egna initiativ. Man kunde verkligen lära sig saker som man har glädje av hela livet, inte som nu lära in en massa saker för att få bra betyg… Gillar ni inte betyg i din klass, kan ni prata med läraren eller rektorn om att få bort dem".
Detta förkunnade Kamratposten till sina unga läsare 1977. Så gick takterna då.
I grundskolans lägre årskurser försvann betygen snart helt - en process som började med läroplanen Lgr 69, signerad av en S-regering, och fortsatte med Lgr 80, signerad av en borgerlig regering. Var det klokt?
Den tanke som Kamratposten uttryckte var måhända vacker och typisk för tidsandan. Men naiv och förfelad.
Den snåla inställningen till betyg som morot för studier och mätare av kunskapsinhämtning var inte "progressiv" - den bidrog till urholka utbildningskvaliteten, undergrävde skolans ställning som samhällets viktigaste jämlikhetsinstitution och utgjorde ett sabotage mot den meritokratiska idén.
Betyg är inte allena saliggörande förstås, och man kan diskutera hur optimala de egentligen är. Dock, när det kommer till kritan: vilket bättre och rättvisare instrument finns för att ge så många som möjligt - oavsett social bakgrund - ökade livschanser?
Vi bör vara tacksamma för att vindarna vänt igen. 2012 återförde Alliansregeringen betygen i årskurs 6 och nu kommer Skolverkets utvärdering. Föga förvånande har elevernas studiemotivation fått ett klart uppsving. Förvisso har stressen tilltagit. Det är å andra sidan naturligt.
Prestation kräver ansträngning, det finns inga gratisluncher - något som i sig är värdefullt att eleverna får insikt om och lär sig att hantera. Skolverket pekar även på att det blivit lättare att upptäcka elever som missar kunskapsmålen. Tyvärr får många av dessa sjätteklassare inte stödet de behöver.
Det är allvarligt, men det vore snurrigt att lasta betygen för det. Snarare visar det att skolans pedagogikansvariga också måste anstränga sig hårdare, så att svagare elever ges rätt till hjälp för att överkomma sina svårigheter. Allt annat är ett svek.
På försök ska betyg även återinföras i årskurs 4. Utmärkt. Ju tidigare, desto bättre.
När vi ännu hade en i huvudsak fungerande kunskapsskola, var det självklart med betyg redan från årskurs 1. Var det så himla knäppt?