Christian Dahlgren: Privat går det ju inte

Politikerna måste prioritera försvaret av nationen.

Militären. Medborgarna kan inte gärna köpa sig en privat armé om staten sviker.

Militären. Medborgarna kan inte gärna köpa sig en privat armé om staten sviker.

Foto: TT

Ledare2018-02-21 18:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Om verksamheter som ligger under partipolitikens välde fungerar illa, kan den drabbade medborgaren för det mesta hitta andra lösningar. Är skolan dålig och sjukvården opålitlig? Bättre utbildning och vård går att ordna på egen hand genom kontakter och pengar. Är polisen oförmögen att garantera tryggheten i ditt område? Anlita privata väktare.

Problemet är förstås att du tvingas betala två gånger för samma tjänster. Först via skattsedeln för det som kommunen, landstinget eller staten sviker att leverera. Sedan av återstående slantar i plånboken till aktörerna på marknaden som kan leverera.

Naturligtvis hjälper det att vara kapitalstark, helst snuskigt rik, om man ska klara sig i Sverige den här vägen. Orättvist? Javisst. Den som inte har råd att köpa sig förbi bekymren får ta skeden i vacker hand och hoppas att politikerna får ordning på torpet. Lägg din röst på ett annat parti i nästa val och håll tummarna.

Vi skulle givetvis kunna organisera en hel del tunga samhällsverksamheter annorlunda, så att exempelvis alla kan få möjlighet till en bra skola och en god sjukvård utan att partierna måste ha särskilt mycket med saken att göra. Modeller för detta finns och borde nog övervägas, eftersom dessa centrala välfärdsområden inte visat sig direkt lämpliga för politisk styrning, ideologisering, kontroll och maktkamp.

Men när det gäller en allmännyttig kärnuppgift som försvaret existerar inga alternativ bortom vad staten erbjuder. Teoretiskt kan man väl tänka sig privata militära styrkor till skydd mot yttre hot. I praktiken faller det på sin verklighetsfrämmande orimlighet.

Därför är det helt avgörande att regering och riksdag fokuserar skarpare på värnet av nationens säkerhet.

En måttlig upprustning har börjat, men enligt försvarsmaterielutredningens Ingemar Wahlberg är det senaste försvarsbeslutet underfinansierat med 6 miljarder kronor. Ett kvalificerat, fullt fungerande modernt försvar med avskräckande tänder och bett kräver 168 miljarder kronor i extra anslag fram till 2030, menar han. Det blir dyrt.

Men då ska man samtidigt minnas att svenskarna är ett av de tuffast beskattade folken i världen. Bara år 2016 betalade vi totalt in närmare 2000 miljarder kronor i skatt. När politikerna förfogar över en sådan enorm offentlig kassa, borde de kunna prioritera pengar till vad det faktiskt kostar att försvara Sveriges frihet och oberoende. Vad är egentligen viktigare?