Christian Dahlgren: Monopolets baksmälla

Klockan klämtar för Systembolaget.

Spola förmynderiet. Även i Centern prövas tålamodet.

Spola förmynderiet. Även i Centern prövas tålamodet.

Foto: TT

Ledare2017-09-28 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Med den politiska klassens goda minne har Systembolaget länge flitigt fyllt reklambyråernas konton med svenska folkets pengar, i syfte att övertyga samma folk om det förträffliga i att butiksförsäljning av alkoholdrycker ska vara evigt statligt monopoliserat.

Dessa påverkanskampanjer har varit framgångsrika, det måste erkännas. Systembolaget, som själva pejlar opinionen regelbundet, har lyckats uppbåda ett mycket stort gillande bland allmänheten.

Utan tvekan en bedrift, sett till det normala i övriga Europa där de flesta länder betraktar vuxna människor som vuxna nog att inte tvunget behöva hänvisas till någon statlig monopoljätte för inhandling av starkvaror.

En prestation är också, eller kanske snarare ett bevis på fattigdomen i vår alkoholkultur, att konsumenterna intalats att tro på Systembolagets skryt om det förment fenomenala sortimentet. Men så marknadsför man heller inte gärna att flera succésäljande viner tillverkats av importerat råblask som blandats, smaksatts och tappats på box i ett industriområde i Simrishamn (SvD 4/11 2013).

Emellertid tycks det till sist slagit slint i propagandamaskineriet.

Det är en sak att Systembolaget hökaktigt slår vakt om sin monopolställning i propagandakampanjer mot folket. En annan sak är att lobba direkt mot den lagstiftande makten. Då har uppenbarligen en gräns passerats för politikernas välvilja.

Nyligen, inför motionsperioden i riksdagen, köpte Systembolaget annonser i 56 svenska dagstidningar med budskapet att de förtroendevalda inte skulle tänka tanken att tillåta gårdsförsäljning av vin i Sverige. Systembolaget skickade även ett särskilt brev till alla riksdagsledamöter med samma krav. Ett statligt organ som försöker skriva demokratiskt tillsatta politiker på näsan och diktera sitt eget lagrum?

Då finns föga respekt för basala spelregler i ett civiliserat land. Att Systembolaget agerat som en stat i staten har fått åtskilliga centerpartister som nu är samlade till partistämma i Malmö att resa ragg och ifrågasätta monopolet. C-ledningens linje är fortsatt bevarande, men som partitoppen Anders W Jonsson säger: ”Vi kommer att få det tuffare på grund av detta, för det har verkligen retat upp många av våra företrädare” (Expressen 28/9).

Ser vi äntligen början till slutet för Systembolagets privilegium att slippa konkurrens? Vilken utomordentligt rättvis baksmälla för lådvinskrängaren i så fall.