Christian Dahlgren: För facket i tiden

LO:s medlemmar har övergett S i drivor.

Tobias Baudin, besviken ordförande i LO-förbundet Kommunal.

Tobias Baudin, besviken ordförande i LO-förbundet Kommunal.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2018-10-07 18:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Socialdemokraterna är inte vad de har varit. Det gamla maktpartiet är en skugga av sitt fornstora jag, har nyss gjort det sämsta valet på 107 år och tvingats utstå nesan att den egna statsministern aktivt röstats bort av riksdagen. Föga förvånande knorras det av baksmällans besvikelse i rörelsen.

En missnöjd man heter Tobias Baudin. Han är ordförande för LO-facket Kommunal och har precis satsat 10 miljoner kronor av sina medlemmars pengar i Socialdemokraternas valkampanj.

Detta alltså utöver de vanliga miljonerna han rutinmässigt plockar ur förbundskassan varje år och lämnar vidare till partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

Nu står dock Tobias Baudin där som vore han en förbannad näringslivsdirektör och undrar likt Leif Östling vad fan han egentligen får för pengarna. Att investera kapital i Socialdemokraterna lönar sig nämligen allt sämre.

Efter valet 2006 fick Kommunal 17 riksdagsplatser av partiet i utbyte. 2014 hade platserna i parlamentet krympt till 14. Och denna gång var det bara sju kommunalare som gavs sittutrymme på S-bänken. Baudins frustration över årets magra affärsskörd har gjort att han börjat tänka i andra banor.

”Personligen tycker jag det är ganska omodernt att skicka pengar till ett politiskt parti på det sätt vi gör, och därför kommer jag att lyfta upp den här diskussionen tillsammans med förbundsstyrelsen och övriga i Kommunal. Det är viktigt att hänga med den tid vi lever i och utvecklas”, säger han till Expressen (6/10).

En mycket välkommen, fast senfärdig, insikt. Mångmiljonbelopp som byter händer i köpslagan om politiskt inflytande och parlamentariska förtroendeuppdrag är en hantering vi snarast förknippar med bananrepubliker.

Men när affären på svenska etiketteras ”facklig-politisk samverkan” har den tydligen ansetts okej. Det är ett arv från arbetarrörelsens 1800-tal, som dock klockan klämtar för som nattståndet i allmänhet och demokratiskt tvivelaktigt i synnerhet.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu sympatiserar en stor majoritet av LO-kollektivets medlemmar med andra partier. Blott 38 procent röstade socialdemokratiskt i höstens val, mot 51 procent 2014.

Vill LO vara fas med sin medlemsbas är det nog dags att överväga en självständighetsförklaring från partipolitiken och satsa kulorna på kärnverksamheten istället.