Christian Dahlgren: Ett lovande program

Linköpingsalliansen väcker goda förhoppningar.

I Linköping kan Alliansen hissa flaggan i topp.

I Linköping kan Alliansen hissa flaggan i topp.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare2018-10-24 18:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vad kommer maktskiftet i Linköping att innebära? Svaret finns - om vision och verklighet går ihop - i den återuppståndna lokala Alliansens avtäckta samverkansprogram. Det är ett lovande aktstycke. En viktig signal är att Alliansen vill prioritera ett bättre företagsklimat.

Sedan 2014 har Linköping fallit kraftigt i Svenskt Näringslivs nationella kommunranking - från plats 34 till 129 i år - vilket indikerar att engagemanget för de välståndsbildande krafterna lämnat en del övrigt att önska inom stadshusets väggar. Linköpings företagare uttrycker i Svenskt Näringslivs senaste undersökning missnöje med såväl politikernas som tjänstemännens vissna attityder, samt ger underbetyg till kommunens service och regeltillämpning.

Förhoppningsvis blir det ändring på det nu. "Kommunens kontakt med företagare ska präglas av ett gott servicetänk och hjälpsamhet", slår Alliansen fast.

Välkommet är också att kritiken mot den undermåliga situationen för bilismen äntligen verkar vinna gehör. Den hittills rådande politiska niten att försvåra, hindra och spärra bilarnas framkomlighet på Linköpings gator är ett gissel som måste upphöra.

Det äventyrar villkoren för innerstadens näringsidkare. Det gör vardagen besvärligare för boende och krånglar till det för besökare. Det bidrar till att jaga bort både handel och människor från city. Så kan vi inte ha det. Enligt Alliansen ska trafikplaneringen i fortsättningen fokusera på smidigare tillgänglighet, särskilt i tätorten och "inte skambelägga nyttjandet av olika trafikslag".

Med andra ord är det framöver okej att vara bilist i Linköping. Alliansen lovar till och med att fixa problemet med parkeringsplatser! Undrens tid är icke förbi.

Betryggande låter även att det nya styret avser att satsa på kärnverksamheterna utan att öka kostnaderna och hantera våra skattepengar med respekt. Om det inte är tom retorik, betyder det rimligen att den stora effektiviseringspotentialen i välfärdssektorn slutar försummas och att inga slösaktiga "sätta-på-kartan"-projekt får förekomma.

Misstänkt luddig är dock Alliansens skrivning att man har en "ambition om ett minskat skattetryck". Att ha en ambition är förstås bättre än att inte ha en ambition. Men det är ett till intet förpliktigande ordval i kompromissens tecken, uppenbart syftande till att komma runt KD:s vallöfte att lätta skattebördan med en krona. Blir det några öre får vi väl vara glada.