Brottsliga bilpooler duckar Polisens nya lyxfälla

Det nya verktyget lär inte fungera om gängen inte äger sina bilar.

Lyxbilar har blivit populära bland kriminella.

Lyxbilar har blivit populära bland kriminella.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-11-12 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I fredags trädde lagen om ”självständigt förverkande” i kraft och Polisen fick ett efterlängtat nytt vapen mot gängen.

Det har länge gått att beslagta pengar som tjänats genom brott – och prylar som köpts för sådana pengar. Det har dock krävts en fällande dom, vilket sällan bitit på gängledarna som på pappret har rena händer. De lämnar ju grovjobbet åt barn.

Det fiffiga med den nya lagen är att Polisen kan ta lyxprylar som helt enkelt inte motsvaras av legitima inkomster. Om en yngling som går på bidrag samtidigt går runt med en Rolex för 200 000 kronor kommer staten att ta klockan, om han inte kan förklara var han fått den ifrån.

Och så bilarna, förstås. Att glida runt hela nätterna i vräkiga vrålåk har varit en del av gangsterglamouren.

Problemet är att skurkar inte alltid kör egna kärror. De leasar, hyr eller lånar – ofta alla tre kombinerade i en sorts brottslig bilpool.

Tidigare har det handlat om att förvilla polisens spanare. När bilar byts ut på löpande band blir det svårare att koppla registreringsplåtar till gärningsmän. En annan poäng har varit att undgå Kronofogden, som kunnat ta dyrgripar för att driva in skadestånd till brottsoffer.

undefined
Lyxbilar har blivit populära bland kriminella.

De mörka bilpoolerna sätter dock käppar i hjulen även för de nya lyxbeslagen. Reglerna riktar sig mot ”egendom” och lär inte bita på bilar som ägs av hyr- och leasingfirmor, eller bulvanbilar som gängen lånat av legitima höginkomsttagare.

Annika Öhrmark, polisinspektör i Linköping, tror att det löser sig. ”Om en kriminell använder bilen regelbundet kan den personen ändå anses vara ägare”, sade hon till Corren. ”Det är något som rätten får bedöma.”

Rätten, ja. Svenska jurister är ofta skeptiska mot tuffa kriminalpolitiska åtgärder, och många domstolar och ombudsmän skrev tveksamma remissvar om lyxbeslagens rättssäkerhet. För att komma åt bilpoolerna skulle polisen behöva tillämpa lyxbeslagen på offensiva och kreativa sätt som domstolar nog kan ha synpunkter på. Det finns alltså en risk att det nya vapnet inte kan riktas mot gängens största statussymboler.

Det är ett problem. En nolltaxerande 19-åring ska inte glassa runt i en Audi RS6 värd två miljoner. Vem bryr sig om han äger den?

Om de nya lyxbeslagen inte biter på bilpoolerna måste regeringen vara på tårna och ta fram nya verktyg för att slå mot lyxkonsumtion som inte kan finansieras legitimt.

Det blir svårt att få rätsida på landet så länge kriminella lever gott.