Bråttom för regeringen att utse ny landshövding i Östergötland

Tumma inte på boplikten. Självklart ska hövdingen bo på Linköpings slott.

Här ska hövdingen bo. Värna kravet på bosättning på Linköpings slott.

Här ska hövdingen bo. Värna kravet på bosättning på Linköpings slott.

Foto: Victor Bomgren

Ledare2024-06-24 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Förra veckan tackade länsstyrelsen av Carl Fredrik Graf för hans tid som landshövding i Östergötland. Den 31 juli slutar han.

Den 1 augusti ska alltså en ny landshövding vara på plats på Linköpings slott. Men ännu har inte regeringen utsett någon efterträdare.

Varför dröjer då utnämnandet? Det kan bero på en mängd skäl.

En sak står dock klart. Det har funnits tid att hitta en ny landshövding. Redan i januari meddelade Carl Fredrik Graf att han slutar i sommar.

Samtidigt finns det flera exempel under senare år på långdragna processer för att utnämna nya landshövdingar. Vid samma tid som Carl Fredrik Graf utnämndes stod grannlänen Kalmar och Kronoberg länge utan landshövding.

Varför blir det då så? Något som säkerligen kan försvåra processerna att hitta lämpliga kandidater är den ovilja många verkar ha för att flytta.

Ett återkommande skäl som hörs när landshövdingar väljer att sluta är också att de har familjen i en annan del av landet. Det här sa Gotlands landshövding när han häromdagen meddelade sin avgång. Samma typ av skäl angav även Carl Fredrik Graf.

Förväntan på landshövdingen är också att den ska bo och jobba i länet. I lagen finns till och med en boplikt i tjänstebostaden.

Tanken är inte heller att det ska vara ett jobb som det går att veckopendla till eller som kan ta möten på distans. Närvaron i länet är hela poängen med ämbetet.

Landshövdingen ska vara statens representant i länet och chef för länsstyrelsen. I den rollen gäller det att förstå platsen och människorna som berörs av verksamheten. Och då krävs nog ett krav på bosättning.

Oroande nog verkar det som om regeringen har börjat se mellan fingrarna i hur boplikten uppfylls. För ett par månader sedan uppdagades det att Västmanlands landshövding var skriven i Småland. Och landshövdingen i Kronoberg Marie Arnholm säger sig fortsatt ha hemmet i Stockholm och veckopendlar till Växjö.

När Östergötland får ny landshövding bör det dock inte tummas på bosättningskravet. Särskilt inte när landshövdingen har en viktig roll i totalförsvaret, som civilområdeschef för Östergötland, Jönköping och Kalmar.

Så även om det börjar bli bråttom för regeringen att utse en ny landshövding bör principerna värnas. Landshövdingen i Östergötland ska självklart bo i Linköping.