Tidigare i höst blev det känt att den nya regeringen vill satsa särskilt på den ofrivilliga ensamheten, som blir ett allt större problem i västvärlden. Socialminister Jakob Forssmed (KD) menar att begränsning av mänskligt umgänge inte bara leder till psykiska utan också fysiska men för den enskilde. Däribland ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och ett sänkt immunförsvar (DN 4/11).
Den alltjämt utbredda ohälsan i ensamhetens spår blir också en samhällskostnad. Personer som är sjuka, olyckliga och lever ett kortare liv kostar, rent krasst, skattepengar.
Ministern vill därför avsätta 300 miljoner kronor per år på en så kallad gemensamhetssatsning. I den ingår framtagning av en nationell kartläggning av problemet, resurser till idrottsrörelsen och pensionärsorganisationer samt förebyggande äldre/hälsosamtal.
Det finns ett annat förslag kopplat till ämnet som omnämns i Tidöavtalet och som således hamnar på minister Forssmeds bord. En haverikommission ska tillsättas vid varje självmord. ”Tanken är att när det skett ett självmord så ska man göra en analys av vad som gjorts från socialtjänsten, skolan, sjukvården och andra inblandade aktörer för att se vad som gått snett. Det är ju erfarenheter som ska användas för att undvika att fler personer hamnar i samma svåra situation”, säger ministern till SvD (28/11).
Precis som med strategin mot ensamhet kommer reformförslaget av omtanke. Men effekten går att ifrågasätta.
En haverikommission kostar tid och pengar. Välfärdens resurser är knappast obegränsade. Dessutom behövs knappast utredningar för att ta reda på hur läget inom den svenska psykvården ser ut. Vi vet redan att det är ansträngt, med långa köer och personalbrist. Att patienter inte alltid ägnas den tid de behöver och att antidepressiva skrivs ut på löpande band, även där andra behandlingsformer hade varit mer behjälpliga.
Även formuleringen i sig väcker frågor. Förslagets fokus ligger på genomförda självmord. Omkring 1200 personer tar sitt liv varje år i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Men därtill genomförs omkring 15 000 självmordsförsök, enligt Suicide Zero. Bör inte dessa uppmärksammas på liknande vis? Förvisso gick inte människolivet till spillo, men om syftet med haverikommissionen är att utreda varför det ödesdigra beslutet togs från början är det märkligt att inte låta försöken ingå.
Nåväl. Forssmed säger till SvD att en utredning om saken kommer att tillsättas. Det är åtminstone något.