Det är inte bra när kusiner gifter sig och skaffar barn. Risken för både missbildningar och andra sjukdomar ökar. Detta är välbelagt, och inom djuraveln är man restriktiv med inavel. Det vore konstigt om vi värderade djur högre än människor.
Att kusinäktenskap är tillåtet i Sverige beror på att förbud inte behövdes. Det var under lång tid så ovanligt att de få tillfällen då kusiner fattade tycke för varandra inte spelade någon roll för folkhälsan.
Annat är det i länder där giftermål mellan kusiner varit mer utbrett, och där konsekvenserna av detta nu måste hanteras. Till exempel har Saudiarabien med hög andel äktenskap mellan släktingar infört krav på kartläggning av arvsmassan innan giftermål.
Det går förvisso att argumentera för att alla kusiner som gifter sig inte skaffar barn. Det går också att leka med tanken om samkönade kusinäktenskap kan undantas förbud eftersom dessa sannolikt inte lär ge några medicinska konsekvenser.
Men det är inte bara det medicinska som spelar roll. De sociala aspekterna är också viktiga. Kanske ännu viktigare. I delar av vårt samhälle används kusingifte för att kontrollera och förtrycka sina egna, bevara blodslinjerna och för att bygga allianser med andra släkter.
I en sådan värld blir barnen mer handelsvaror än egna individer fria att fatta sina egna val i livet. Det går inte att bortse från att kusingifte är ett av de vanligare instrumenten i hedersförtryck. Därför är det välkommet att regeringen vill hitta lösningar på problemen.
Detta håller dock inte den socialdemokratiska exministern och ordföranden för S-kvinnorna Annika Strandhäll med om. På X, tidigare Twitter, gick hon med ganska eldfängda tirader till angrepp mot de som vill ha förändring. Kusinäktenskap och problemen med detta kallade hon ”genuin skitfråga”. En av anledningarna till att vi nu står här med problem med hederskultur är alltså att Socialdemokraterna varken nu eller när de regerade brytt sig om de drabbade. Det är både hjärtskärande och bedrövligt.
Därför är det som sagt bra att regeringen vill utreda frågan, och på så vis förbättra kunskaperna och möjligheterna att tackla problemen. Det är också viktigt att regeringen förbättrar insikterna och tänker igenom månggifte och de giftermål som inte registreras hos Skatteverket.
Det är därtill klädsamt att om man nu backar bandet och återigen förbjuder kusingifte också återställer arvsrätten för dessa. Det hade förutom att understryka hur nära släkt kusiner egentligen är, för nära för äktenskap, också minskat statens möjligheter att via Allmänna arvsfonden lägga rabarber på människors dödsbo genom att hävda att det saknas arvingar. Att förbjuda kusingifte är således inte en inskränkning av friheten. Tvärtom. Det är ett sätt att öka människors medicinska, sociala och, om rätt skött, ekonomiska frihet.