David Bergström, född 1858 i den lilla orten Borensberg vid riksväg 34 och Göta kanal, var en svensk publicist och liberal politiker. Som journalist var han verksam på Dagens Nyheter och Aftonbladet och i början på 1900-talet blev han nuvarande Journalistförbundets förste ordförande. Senare engagerade han sig i rösträttsfrågan, bland annat som ordförande för Sveriges allmänna rösträttsförbund och som riksdagsledamot för Folkpartiet. 1911-1914 var han krigsminister i regeringen Staaff.
Vid 1952 års kommunreform bildades Borensbergs kommun genom sammanslagning av de dåvarande kommunerna Brunneby, Klockrike och Kristberg. Genom kommunreformen 1971 kom Borensberg att bli en del av Motala kommun. Sedan 1950-talet har Borensberg mer än fördubblat sin befolkning, i dag bor där drygt 2 800 invånare.
En liknande ort i Östergötland är Skänninge som likt Borensberg fick se sig inkorporerad i en större kommun 1971 – Mjölby. Skänninge har en självklar plats i de svenska historieböckerna med sina medeltida glansdagar och namnkunniga plats på östgötaslätten, inte minst tack vare den stora årliga marknaden.
Det finns i Östergötland och Sverige många orter som Borensberg och Skänninge, som en gång var egna kommuner och nu ingår i större sammanhang men ändå inte har raderats från kartan. Motsatsvis finns många små orter som fortfarande knogar på som egna kommuner, närmast i storleksordning inom östgötagränsen är Ydre med cirka 3 600 invånare.
Debatten om huruvida småkommuner ska slås samman med större har pågått länge, och undersökningar visar att de flesta kommunalråd anser att en sådan kommunreform behövs. Ingen vill dock peka ut sin egen kommun som aktuell för sammanslagning. Nyligen meddelade dock civilminister Ardalan Shekarabi (S) att en utredning om kommunernas situation är planerad till nästa år. Då är sammanslagningar ett alternativ som ska beaktas. Shekarabi är orolig för landets sammanhållning och statens legitimitet om skillnaden mellan kommunerna blir för stor.
En plats värde avgörs inte i hur kommungränsen är dragen. Denna är bara en byråkratisk skapelse som har med politiskt styre och samhällelig service att göra. Vad som borde avgöra huruvida en plats är värd att besöka eller bo på är sådant som dess natur, kultur, historia, omgivningar och människor. När de mindre orterna får svårt i konkurrensen med de störres utbud, får dock kommungränsen större betydelse. Genom sammanslagningar, alternativt mer organiserad samverkan, kan små orter få nytt andrum när pressen att leverera som kommun lättar.