Blott röstfiske med skattepengar

Därför bör oppositionen säga nej till pensionstillägget.

Bör inte vara målgrupp för valfläsk.

Bör inte vara målgrupp för valfläsk.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2022-02-03 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

S, V och MP har gjort ett gemensamt utspel om skattefritt pensionstillägg. De tre partierna vill frångå nuvarande princip om självfinansierande pensionssystem, och via statsbudgeten ge upp till tusen kronor extra till de som får garantipension (31/1).

Trojkan bakom förslaget har räknat ut att det kommer beröra ungefär en miljon pensionärer. De vet däremot inte var de ska hitta de 9,4 miljarder som förslaget beräknas kosta enbart för år 2023. Det är inte konstigt att förslaget omedelbart kallades valfläsk.

Det är inte solklart varför det blev just pensionstillägg. Det finns pensionärer som förtjänar högre pension. Exempelvis de som jobbat länge med låg inkomst. Det vore trots allt konstigt om pensionssystemet var fulländat, och inte kunde förbättras. Faktum är dock att pensionärerna i mindre grad är oroade över sin ekonomi än vad gemene man är. Nio procent av pensionärerna mot 21 procent av befolkningen som helhet.

Det är inte heller uppenbart varför förslaget ser ut som det gör. Om nu de rödgröna hittat punkter att förbättra eller rent av felaktigheter, vore det ju mer logiskt att åtgärda dessa än att bara dämpa symptomen med pengar från helt fel källa. Inte minst med tanke på att förfarandet skickar notan framåt i form av skattehöjningar.

Tillägget som föreslås är kopplat till garantipensionen men faller inte in under garantipensionens regler. En av regelverkets förutsättningar är att du ska ha bott i Sverige under 40 år för att få full garantipension. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Tillägget omfattas som sagt inte av denna nedsättning, och gynnar således de som bott kort tid i landet.

Här förpliktigar Centerpartiets långvariga stöd för ett ordnat pensionssystem och helt andra förslag för att förbättra för de som inte träffas av garantipensionen. Att sälla sig till de rödgröna innebär politikbyte för C.

Resten av högern borde redan vara motståndare till regeringens ambition att köpa röster för skattepengar. För det är vad det är. S, V och MP försöker lösa ett problem som i allt väsentligt inte finns – med fel verktyg. Grundproblemet är att kopplingen till den personligt intjänade delen av pensionen är för låg. Att, som de rödgröna vill göra, minska den kopplingen ytterligare kommer bara förvärra detta, och borde sticka i ögonen på den som efter ett långt arbetsliv har en låg pension.

Per-Ola Olsson är ledarskribent vid Svenska Nyhetsbyrån.