Bilprovningen var en lyckad avreglering

Men det finns plumpar i protokollet.

Bilprovning.

Bilprovning.

Foto: Henrik Witt/TT

Ledare2021-05-17 06:28
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Statens monopol på fordonsbesiktning avskaffades 2010. Före avregleringen var det stora problem med tillgången på besiktningstider. Riksrevisionens granskning visar att priser och klagomål har ökat, men likaså tillgänglighet och valfrihet. Det stora problemet före avregleringen var just den bristande tillgängligheten för allmänheten. Varje år uppstod enorma tillgänglighetsproblem när motorcyklar, husvagnar och andra säsongsfordon skulle besiktigas. Den problematiken är i dag som bortblåst. 

Finland avreglerade fordonsbesiktningen några år före oss. Från Svenska Bilprovningen till politiker spanade man ditåt. Där ledde avregleringen till kraftigt höjda priser. Det tidigare monopolbolaget hade en förhärskande ställning även efter avregleringen och prishöjningen var en effekt av det. I Sverige delades ”gamla” Bilprovningen i stället upp i flera bolag. 

Ett graverande resultat i Riksrevisionens granskning av omregleringen är att ansvarig myndighet, Transportstyrelsen, på eget bevåg nästan avskaffat sin tillsyn av branschen. En enda tjänsteman jobbar idag med frågan. Myndigheten Swedac utsågs att säkra kvalitet och tillförlitlighet genom ett ackrediteringsförfarande. Riksrevisionens visar att Swedacs arbete hindras av att Transportstyrelsen inte låter Swedac ta del av besiktningsresultat. Det är rimligt att anta att det stigande antalet klagomål kunde ha minimerats med en bättre uppföljning från Transportstyrelsen. 

Debatten efter Riksrevisionens rapportpresentation har varit övervägande negativ. Fokus är på att priset har gått upp lite mer än konsumentprisindex. Det är dock lätt att visa på statliga och kommunala kontrollavgifter som under samma period stigit avsevärt mer, i trenden mot mer avgiftsfinansierad myndighetsutövning. Avregleringen har öppnat för styrning av jobbflödet med hjälp av prissättningen. 

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kommenterar till TT (27/4) Riksrevisionens granskning med att ”klarar marknaden inte att säkerställa behoven så måste vi gå in och reglera det”. Tomas Eneroth går så långt som att kalla avregleringen ett marknadsmisslyckande. Inte bara staten utan även marknaden kräver dock regler och tillsyn för att fungera väl. Det är på det området Riksrevisionen föreslår förbättringar. 

Granskningsrapporten visar på en i stort lyckad avreglering med lätt genomförda förbättringar i kontroll och tillsyn. Låt inte ideologiska skygglappar stå i vägen för en effektiv besiktningsverksamhet.